Voveraičių ir burokėlių sriuba

Daktaras A. Unikauskas laidoje „Klauskite daktaro“ išdėstė naudas apie voveraites. Taigi, puoliau jų ieškoti! 

„Nustebsite, koks šis grybas yra naudingas sveikatai“, – tikina specialistas. Valgomosios voveraitės – vienas iš delikatesų, padovanotų pačios gamtos, kurių paskanauti galime jau pavasario pabaigoje, jei šilta ir dažnai palyja. Šie aromatingi grybai – beveik vieninteliai nekirmijantys, yra gražūs, skanūs ir be galo naudingi sveikatai. „Voveraitės suteikia daug naudos. Suvalgę apie 55 gramus šių geltonų grybų, gauname ne tik įvairiausių vitaminų ir mineralų, bet ir skaidulų“, – pasakoja A. Unikauskas. Gydytojo teigimu, šiuose grybuose gausu geležies. „55 gramuose jos yra daugiau nei penktadalis dienos normos“, – nurodo jis. Kadangi hemoglobino įsotinimas deguonimi kraujyje priklauso nuo geležies, o smegenys sunaudoja apie 20 proc. deguonies, kurį gauname, geležis tiesiogiai susijusi su smegenų sveikata ir funkcijomis. Dar viena voveraičių nauda sveikatai – jose gausu vario, kuris užtikrina normalų žmogaus vystymąsi ir augimą. Be to, šie grybai mažina antrojo tipo cukrinio diabeto riziką. Voveraitės turi naudos ir išvaizdai: jos gerina odos būklę ir yra vienas geriausių vitamino B3 šaltinių, kuris mažina odos problemas, sudirgimą ar net gydo ligas. Maža to, voveraitės malšina stresą. Tam čia padeda vitaminas B5, kurio taip pat gausu šiuose grybuose.”- sako daktaras


Miškai sausi, grybų mažai, laiko neturiu dykai vaikščioti, taigi, pasinaudojau greičiausiu būdu gauti voveraičių – įsigyti el.parduotuvėje. Man užteko ½ pakuotės -4 porcijoms.

Kai tik namo atkeliavo voveraitės, išviriau pirmą vasaros karštą sriubą…Taip, verdu jas retai, o vasarą ypač retai…☺

Ingredientai 4 sriubos porcijoms:

  • 250 g šaldytų ar šviežių voveraičių;
  • 1 didelis svogūnas; 
  • 2 mėlynos bulvės;
  • 1 jauna kaliaropė;
  • Burokėlių lapkočių + 1 burokėlis;
  • 1 v.š. ghee sviesto;
  • Verdančio vandens;
  • 1 v.š. nefiltruoto obuolių acto;
  • Prieskoniai: lauro lapai, pipirai, druska, čiobreliai,1 a. š. garstyčių sėklų;
  • Pateikimui: svogūnų laiškų, krapų, grietinės.;

Sriubos gaminimo eiga:

  1. Puode ištirpinti sviestą, suberti smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną ir visus prieskonius. Pakaitinti apie 1 minutę.
  2. Suberti kubeliais supjautytas bulves, lapkočius, burokėlius, voveraites (gali būti neatšildytos) ir dar pakaitinti 3-4 minutes, pastoviai maišant.
  3. Užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų daržoves ir užvirti. Virti apie 10 minučių.
  4. Tuo tarpu sutarkuoti šiaudeliais kaliaropę. Ją įmaišyti prieš pat virimo pabaigą. Įmaišyti obuolių actą.
  5. Palikti sriubą 10-15 minučių pastovėti. Patiekiant pabarstyti žalumynais, pagal poreikį gardinti jogurtu, grietine arba niekuo.

voveraičių ir burokų sriuba

Skanaus Jums linki

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.