Taip taip, ne tortas, o tartas. Tačiau iš esmės nėra jokio skirtumo kaip pavadinsite – tortas, pyragas ar tartas. Tiesiog, pyragai trapios, kapotos tešlos pagrindu su įvairiais įdarais vadinami būtent taip. Gal labiau girdėtos “tartaletės” – maža tokio pyrago versija.
Sugaišę keliasdešimt minučių, rezultatu būsite patenkinti, nes kepinys be cukraus ir gliuteno t.y. dviejų nepalankiausių sveikatai produktų.
“Tartas” su graikiniais riešutais gaminamas iš:
- 100 g žemės ar anakardžio riešutų, sumalti iki miltų arba mažesnio riebumo miltų
- 110 g kukurūzų arba neriebių sezamų miltų
- 110 g kokoso miltų
- 1/2 arbat.š druskos
- 1 arbat.š cinamono (arba 1 lazdelę sumalti kartu su riešutais)
- 5-6 kardamono ankštys-sugrūsti ir sutrinti sėklas (nebūtinai)
- 150 g natūralaus jogurto
- 100 g sviesto
EIGA:
- Jei naudosite riešutus, o ne jau paruoštus miltus, suberiate į blenderį riešutus ir sumalate iki miltų. Palikti blenderio inde.
- Sudėti visus sausus ingredientus, sumaištyi kelias sekundes ir sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir jogurtą. Patariu dėti iš pradžių 100 g jogurto, pakapoti ir pažiūrėti ar gavosi lipni tešla kaip plastelinas ar per sausa. Nes, imant jau paruoštus miltus, užteks ir 100 g jogurto, riešutai absorbuos skysčio daugiau. Pridėti visada suspėsite. Išklojate atsidarančiais kraštais formą gauta tešla, galima įkloti kepimo popieriaus ir suberti pupas ar žirnius ir kepti įkaitintoje orakitėje 15min./200C.
- Aš prispaudžiau kita silikonine forma, kuri ir paliko atspaudus ant pagindo. Kol kepė tarto pagrindas, pasiruošiau įdarą.
Įdarui reikės:
- 200 g graikinių riešutų _pamerkti nakčiai, ryte perskalauti
- 4 L dydžio kiaušinių (atskirti baltymus)
- 2 šaukštai Sukrin + arba 50 g agavų syrupo
- 100 g minkšto sviesto
- 200 g džiovintų datulių (pamerkti nors 20 minučių šiltame vandenyje)
- 1 prinokusio banano
- 1 apelsino ar 100 g apelsinų sulčių
- 40 g kokoso miltų
- 2 šaukštai džiovintų spanguolių (nebūtinai)
EIGA:
- Tryniuis, sviestą, bananą, apelsiną, datules, saldiklį ir kokoso miltus suplakti blenderiu iki minkštos košelės.
- Lėtai, atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus ir riešutus, spanguoles.
- Sukrėsti įdarą ant apkepto pagrindo, išlyginti ir kepti toliau dar apie 40minučių /170C su oro pūtimu.
- Ištraukus atvėsinti, puošti uogomis, vaisiais, tarkuotu šokoladu. Aš tiesiog užbėriau šaldytas šilauoges.
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes