Dietologai anksčiau skatinę valgyti ryžius, dabar jau pripažįsta, kad balti ryžiai gali pridaryti daugiau žalos, negu naudos. Vartojant daug baltųjų ryžių didėja hipertonijos, aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, akmenų susidarymo inkstuose rizika.
Mes valgome tik natūralius, neapdorotus ryžius, kurie turi daug maistingųjų medžiagų. Maždaug 80 procentų vitaminų ir mikroelementų sukaupta būtent ryžio apvalkale, o ne branduolyje – balti ryžiai tėra angliavandenių šaltinis. Pasigaminti plovą šiek tiek užtruks, bet patogu, nes ryžius virsime atskirai, o daržoves paruošime per 15 min.
Ryžių plovas, 3 porcijos:
1 stiklinės natūralių ryžių (galima naudoti raudonus ar juodus – bus dar vertingesni).
Užpilti 2,5 stiklinės verdančio vandens ir virti ant mažos ugnies 25 min. Po to uždengti ir palikti brinkti. Kol ryžiai pabaigs gamintis, užkloti patalais, pasigaminkite troškinį:
Troškiniui reikės:
- 500 g pievagrybių, supjaustyti ketvirčiais
- 1 didelis svogūnas, kubeliais
- 2 vidutinės morkos, griežinėliais
- 140 g (2 š) pomidorų pastos
- 1 š ghee
- po 1 a.š. druskos, pipirų, čiobrelių, 2 lauro lapai, 6-8 kario lapai
Keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti svogūnus ir morkas. Pakepti 2 min.
Suberti grybus, prieskonius ir patroškinti 2 min.
Įkrėsti pomidorų pastos, išmaišyti, uždengti ir troškinti ant mažos ugnies 10 min.
Patiekiant į vidurį lėkštės dėti ryžių, juos truputį pagardinti druska ir alyvuogių aliejumi, ant viršaus troškinuką.
Valgyti su raugintais kopūstais.
Kodėl neverta gaminti ryžius kartu su daržovėmis, kaip tikrą plovą? Todėl, kad daržovės per tokį ilgą laiką pertrokš ir liks nevertingos. Juk ryžiams reikia – 45min., o daržovėms tik 15… Skanaus ilgai kramtant!
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes