Moliūgų-sorų duona ir “Klauskite daktaro” laidai

Šis receptas pirmiausia atsirado mano antroje knygoje “Sveikata nuo pirmo šaukšto”. Po to atkeliavo į daktaro laidą LRT “Klauskite daktaro”. Na , o po mėnesio gavau laišką iš Amerikos, kad ji jau kepama net už Atlanto! Wow!!! Esu labai patenkinta, kad geroji bacila taip greitai plinta:)

Laidą apie moliūgus ir jų naudą su mano mylima aktore Larisa Kalpokaite galite pažiūrėti paspaudę čia, o apie receptus kalbėsime nuo 22 minutės:

moliūgų sorų duona

Tai stebuklingai moliūgų duonai reikės:

“Šlapi” ingredientai:

  • 90 g svogūno (1 vnt.);
  • 120 g morkos (1 vnt.);
  • 10 g skiltelių česnako (3–4 vnt.);
  • 200 g saldesnių obuolių (2 vnt.);
  • 400 g moliūgų;
  • 120 g sorų kruopų;
  • po 1 a. š. raudonėlių, sodos ir druskos;

“Sausi” ingredientai

Moliūgų-sorų duonos gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
  2. Sorų kruopas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  3. Visus šlapius ingredientus dėkite į plakiklį ir susmulkinkite iki vienalytės masės apie 30– 40 sek., tada išpilkite į maišymo dubenį.
    Į maišymo dubenį suberkite sausus ingredientus ir 90 g graikinių riešutų (10 vnt. pasilikite papuošti). Išmaišykite ir palikite 10 min. tešlai subręsti.
    Pasiruoškite kepimo formą: kepimo popierių suglamžykite, ištepkite minkštu sviestu ir išklokite kepimo formą sviestuotu paviršiumi į išorę, pabarstykite sezamų sėklomis. Supilkite tešlą, pakratykite, paviršių papuoškite graikiniais riešutais ir juodgrūdėmis.
    Kepkite 50 min. 190 °C temperatūros orkaitėje be ventiliatoriaus, paskui dar 10 min. 170 °C temperatūroje įjungus ventiliatorių.
  4. Duoną su popieriumi ištraukite iš formos, atsargiai dėkite ant grotelių ir atvėsinkite. Pjaustykite, kai visiškai atvės.

moliūgų-sorų duona

Rita Šilenskienė

Skanaus Jums linki

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


6 komentarai po “Moliūgų-sorų duona ir “Klauskite daktaro” laidai


    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Sveiki, p .Simona,
      o kodėl jums užkliuvo sorų kruopos? Tai vienos vertingiausių ir nebrangių kruopų. prieš naudojant jas reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir vartoti šviežias. Bet, žinoma, jas galite pakeisti bolivine balanda/avižų ar kitomis norimomis kruopomis. Reikia dėti tą patį kiekį kaip ir sorų ir dar šaukštą sėlenų ar balkšvojo gysločio miltelių–geresniam surišimui.
      psyllium husk miltelių