Šis receptas pirmiausia atsirado mano antroje knygoje “Sveikata nuo pirmo šaukšto”. Po to atkeliavo į daktaro laidą LRT “Klauskite daktaro”. Na , o po mėnesio gavau laišką iš Amerikos, kad ji jau kepama net už Atlanto! Wow!!! Esu labai patenkinta, kad geroji bacila taip greitai plinta:)
Laidą apie moliūgus ir jų naudą su mano mylima aktore Larisa Kalpokaite galite pažiūrėti paspaudę čia, o apie receptus kalbėsime nuo 22 minutės:
Tai stebuklingai moliūgų duonai reikės:
“Šlapi” ingredientai:
- 90 g svogūno (1 vnt.);
- 120 g morkos (1 vnt.);
- 10 g skiltelių česnako (3–4 vnt.);
- 200 g saldesnių obuolių (2 vnt.);
- 400 g moliūgų;
- 120 g sorų kruopų;
- po 1 a. š. raudonėlių, sodos ir druskos;
“Sausi” ingredientai
- 60 g avižų sėlenų;
- 250 g pilno grūdo avižų dribsnių ar miltų;
- Priedai: 100 g graikinių riešutų + pabarstyti 50 g sezamų sėklų (saujos) + pabarstyti juodgrūdžių sėklų pabarstyti;
Moliūgų-sorų duonos gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
- Sorų kruopas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Visus šlapius ingredientus dėkite į plakiklį ir susmulkinkite iki vienalytės masės apie 30– 40 sek., tada išpilkite į maišymo dubenį.
Į maišymo dubenį suberkite sausus ingredientus ir 90 g graikinių riešutų (10 vnt. pasilikite papuošti). Išmaišykite ir palikite 10 min. tešlai subręsti.
Pasiruoškite kepimo formą: kepimo popierių suglamžykite, ištepkite minkštu sviestu ir išklokite kepimo formą sviestuotu paviršiumi į išorę, pabarstykite sezamų sėklomis. Supilkite tešlą, pakratykite, paviršių papuoškite graikiniais riešutais ir juodgrūdėmis.
Kepkite 50 min. 190 °C temperatūros orkaitėje be ventiliatoriaus, paskui dar 10 min. 170 °C temperatūroje įjungus ventiliatorių. - Duoną su popieriumi ištraukite iš formos, atsargiai dėkite ant grotelių ir atvėsinkite. Pjaustykite, kai visiškai atvės.
Skanaus Jums linki
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
I go to see everyday some sites and blogs to read articles or reviews,
except this weblog offers feature based content.
Here is my site; brand name cialis online
Miela, Rita,
ačiū labai už nuostabiai gardžią duoną.
Patiko net mano vyrui 🙂
Sveiki,
Norėjau paklausti ką galima naudoti vietoje avižų
Labai skani duona.Aciu uz antraja Jusu knyga.Nenusivyliau.
Ką galima naudoti vietoj sorų kruopų? Gal čia sėklos tiktų?
Sveiki, p .Simona,
o kodėl jums užkliuvo sorų kruopos? Tai vienos vertingiausių ir nebrangių kruopų. prieš naudojant jas reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir vartoti šviežias. Bet, žinoma, jas galite pakeisti bolivine balanda/avižų ar kitomis norimomis kruopomis. Reikia dėti tą patį kiekį kaip ir sorų ir dar šaukštą sėlenų ar balkšvojo gysločio miltelių–geresniam surišimui.
psyllium husk miltelių