Lašinių užtepėlė

“Klauskite daktaro” laidoje apie graikinius riešutus užsiminiau, kad darau kartais užtepėlę su lašinukais ir graikiniais riešutais. Taip, tikrai taip. Atrodo toks neįprastas derinys, bet kaip ir su kuo jį valgyti ir kodėl verta retkarčiais pasigaminti.

Geriausiai lašinius vartoti rytais. Tuo metu organizmas įsisavina daugiausiai jų naudingųjų savybių, o lašiniai jį pakrauna energija. Nepamirškite, kad tai – kaloringas produktas: 100 gramų lašinių yra 770 kalorijų. Juos naudinga valgyti tiems, kam yra sutrikusi virškinamojo traktato veikla. Lašiniai paskatina tulžies, kurios per naktį susikaupia organizme, ištekėjimą ir taip padeda išvalyti kūną.

Pageltusių lašinių verčiau nevalgyti. Tai reiškia, kad juose esančios naudingosios medžiagos oksidavosi ir prarado naudingąsias savybes. Laikykite šaldytuve

Kokius lašinius rinktis? Geriausiai  vartoti ekologišką produktą. Rinkitės švarius, minkštus, iš išorės rausvus lašinius, be jokių hormoninių priedų, pesticidų ir toksinų.

Lašinių nauda

Vertingiausia lašiniuose yra arachidono rūgštis, priskiriama polinesočioms riebalų rūgštims. Ši rūgštis gerina galvos smegenų ir širdies raumens darbą. Taip pat gerina kepenų veiklą, kraujo sudėtį, pašalindama iš jo cholesterolio plokšteles. Kraujagysles bei ląstelių membranas stiprina ir daro elastingesnėmis ir lašiniuose esantis lecitinas.

Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti vos 9–12 g lašinių per dieną ir ne daugiau nei 100 g lašinių per savaitę.
Kiek kokių produktų dėti, jums palieku spręsti patiems, nes kiekvieną kartą gausite kita skonį ir spalvą.
1 variantas:
sūdyti lašinukai apie 200 g
5-6 skiltelės česnako
4-5 šakelės krapų
Viską sumalti ar suplakti mikseriu.
Tepti ant duonos. 1 šaukštas tokio riebaus mišinio tinka kepti kiaušiniams, omletui, kotletams ir t.t.
2 variantas:
Sūdyti lašiniai
česnakai
1/2 citrinos
5-6 šakelės petražolių, čiobrelių
Viską sumalti ar suplakti mikseriu.
Labai tinka prie sausesnių paukštienos patiekalų-kaip padažo ingredientas. Tepti ant duonos
lašinių užtepas
3 variantas:
sūdyti lašinukai apie 200 g
5-6 skiltelės česnako
80 g graikinių riešutų
Viską sumalti ar suplakti mikseriu.
Tepti ant duonos.

4 variantas:

sūdyti lašinukai apie 200 g
5-6 skiltelės česnako
80 g graikinių riešutų
1 morka -sutarkuoti plonais šiaudeliais arba sumalti kartu su kitais ingredientais
10-12 džiovintų slyvų -supjaustyti plonais šiaudeliais arba sumalti kartu su kitais ingredientais
Viską sumalti ar suplakti mikseriu.
Tepti ant duonos, įmaišyti į daržovių troškinius. Ypač tinka mėlynmojo kopūsto troškiniams.
Skanaus JUMS linki

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


6 komentarai po “Lašinių užtepėlė


  1. Vilija komentuoja:

    Laba vakarą.kiek laiko gali išstovėti lašinių užtepėlė pagaminta tik iš lašinukų ir česnako?ačių

    • Eglė Janušytė komentuoja:

      Sveiki, Vilija,

      dietistės Ritos Šilenskienės atsakymas: lašinių užtepėlė gali stovėti šaldytuve kol suvalgysite.

  2. Janina komentuoja:

    Ačiū. As darau panašiai kaip jus tik nedejau riešutu.padarau lašinių užtepėle užtepu ant duonos ir pabarstau kanapių ir saulėgrąžų sėklų.kita kart iśbandysiu su riešutais.
    Dar skaniau.Ačiū Jums.