Kalėdiniai sausainiai – receptas iš knygos

Kalėdiniai sausainiai – Receptas iš knygos “Sveikata nuo pirmo šaukšto”

Gaminimo laikas – 30min

3 kepimo skardos

Kalėdiniai sausainiai gaminami:

  • 150 g lazdynų ar kitokių riešutų arba riešutų miltų
  • 2 nedideli bananai (200g be žievės)
  • 120 g apelsino (1 vnt. be žievės)
  • 150 g minkšto sviesto
  • 1 L dydžio kiaušinio
  • 400 g pilno grūdo avižų miltų
  • 1 v. š. cinamono, 10 vnt. gvazdikėlių
  • 1 a. š. pipirų mišinio (kvapiųjų, juodųjų, rožinių)
  • 20 g šviežio imbiero šaknies arba 2 a. š. džiovintų imbiero miltelių
  • 1 a. š. sodos

Tešlos kočiojimui pasirinkti avižų/saulėgrąžų/kukurūzų/kokosų miltus

EIGA:

  1. Gvazdikėlius ir pipirus sugrūsti grūstuvėje arba kavamale sumalti iki miltų. Supilti į maišymo indą.
  2. Į plakiklį suberti riešutus, sumalti iki miltų, tada išpilti į maišymo dubenį.
  3. Į plakiklį sudėti sutarkuotą imbiero šaknį, bananus, nuluptą apelsiną (jei ekologiškas, galima dėti su žievele), sviestą ir kiaušinį. Viską plakti apie 1 min., kol gausite vienalytę konsistenciją. Iškrėsti į maišymo indą.
  4. Į maišymo dubenį suberti su soda sumaišytą cinamoną, avižinius miltus ir viską gerai išminkyti. Gautą tešlą dėti į dubenį su dangteliu ir kelias valandas palaikyti šaldytuve. Geriausia tešlą pasiruošti prieš dieną.
  5. Tešlą iškočioti ant pasirinktais miltais pabarstyto paviršiaus iki 3–4 mm storio. Išspausti figūrėles, sausainius dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 10-15 min. 170 °C temperatūros orkaitėje įjungus oro pūtimo režimą. Stebėti, kad nesudegtų. Sausainiai puošiami glaistu, padarytu suplakus iki standžių putų 1 baltymą, 120 g eritritolio pudros, ½ a.š. krakmolo ir 1 a.š. citrinos sulčių.

kalėdiniai sausainiai

Skanaus jums linki,

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


3 komentarai po “Kalėdiniai sausainiai – receptas iš knygos


  1. Vilma komentuoja:

    Ar galima būtų kuo nors pakeisti kiaušinį kalėdinių sausainių recepte? Labai norėčiau pasmaguriauti. Labai dažnai gaminu pagal Jūsų abiejų knygų receptus, jie puikūs, tik kartais nežinau kuo pakeisti kai kuriuos ingredientus, kadangi negaliu vartoti pieno produktų ir kiaušinio (jo man ypač trūksta), negaliu rinktis ir Jūsų siūlomų mišinių kepiniams, kadangi ten yra krakmolo. Sviestą keičiu Ghi sviestu (kokoso aliejaus taip pat negaliu vartoti), kadangi skaičiau kad jis tinka ir netoleruojantiems pieno. Ačiū Jums už nuostabius receptus ir sveiko maitinimosi patarimus. Vilma

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Ačiū už gražius žodžius. Esu įkalbėjusi video visą pusvalandį kuo galima keisti kiaušinį. Matau, kad reikia lemtelės, kad kiekvienas galėtų pasirinkti sau tinkamą alternatyvą. Galite jo iš viso nedėti, nes rišiklis bus bananai. galima dėti 1 bananą ir 80 g datulių