Visi žino, kad duona vakare negerai, nes tai angliavandenių šaltinis. O ką daryti, jei vakare užsimanai duonos su silke:)? Išeitis yra! įsigyti iš mūsų elektroninės parduotuvės jau paruoštus duonos mišinius, sumaišyti su vandeniu ir turėsite “baltyminės” duonos kepaliuką. Taupantiems, patariu naudoti tik pusę ar net trečdalį šių mišinių kiekio, o likusios tešlos tūrį pasiruošti iš savų ingredientų. Taip bus truputį pigiau, bet išsaugosite puikią duonos tekstūrą ir skonį. Galite vadovautis “šeštadienio duonos” pavyzdžiu, bet vietoj avižų miltų geriau naudoti nekepintų grikių ar bolivinės balandos miltus.
“Duona vakarienei” – ingredientai 12x26cm kepimo formai:
“Sausoji” duonos tešlos dalis – viską sumaišyti dideliame dubenyje:
- 300 g bolivinės balandos miltų arba migdolų miltų (galima susimalti sėklas ir riešutus patiems);
- 300 g maltų sezamų ar sezamų miltų.;
- 50 g čija sėklų;
- 1 š balkšvojo gysločio miltelių;
- 100 g kokosų miltų arba specialaus duonos mišinio;
- 10 g jūros kopūstų;
- 100 g išmirkytų saulėgrąžų sėklų.
“Šlapioji” duonos tešlos dalis – viską suplakti plakiklyje:
- 5 skiltelės česnako;
- 500 g vandens;
- 10 g druskos (1 š.);
- 1 a.š. sodos;
- 200 g tofu sūrio.
- Sumaišyti viską kartu, iškrėsti į paruoštą kepimo formą (ją patariu iškloti kepimo popieriumi), paviršių drėgna mentele išlyginti, pabarstyti sezamų sėklomis, kmynais ar prieskoninėmis žolelėmis. Duoną kepti 1val./180C su oro pūtimu, kol gražiai iškils.
- Ištraukus iš formos su popieriumi, atvėsinti ant grotelių, užklojus rankšluostuku. Duoną raikyti tik atvėsusią.
Nėra padėties be išeities, tik reikia vos pasistengti ir mėgausitės gardžia savo rankų darbo duona.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Niekada negalvojau, kad taip lengva iškepti duoną. O kokia skani… galima valgyti kaip pyragą 😊