Šeštadienio duona

Šį kartą labai paprastas duonos receptas, praturtintas jūros kopūstais ir sezamo sėklomis. Sezamo sėklos turi daug cinko, kuris didina kauluose esantį mineralų tankį ir taip pagerina kaulų būklę. Na, o jūros kopūstai naudingi visai šeimai: vyrams  naudingi prostatai, o moterims – padeda kovoti su celiulitu. Vaikams tai – multivitaminų kapsulė: jie kupini vitaminų ir mineralų, tokių kaip cinkas, kalis, magnis, geležis, А, В1, В2, В12, С, D, Е ir būtent dėl to gali būti vadinamas vienu iš vertingiausių maisto produktų šalia mėlynių ir avokadų.

Visada laukiu savaitgalio, kad namuose vėl pakviptų kepamos duonos ir pyrago kvapas. Pirmiausia kepu pyragą, orkaitė gerai įkaista, pakyla virtuvės oro temperatūra ir tuomet laikas “pašauti” duoną į modernų pečių-orkaitę.

sėklų duona

Duonos ingredientai 12x26cm kepimo formai:

Pastaba: neturint specialaus duonos kepimo mišinio, dėkite 1 a.š. sodos, 1 š FiberFin atspariojo krakmolo arba bulvių krakmolo ir 200 g nekepintų grikių miltų.

Duonos gaminimo eiga:

  1. Formą patepti ghee sviestu ar kokoso aliejumi, iškloti kepimo popieriumi, aukščiau pakeliant kraštus. Įkaitinti orkaitę.
  2. Avižas, kmynus, sezamo sėklų ir druską sudėti į plakimo indą ir sumalti iki miltų. Palikti inde.
  3. Suberti paruoštą specialų duonos mišinį su kildikliais ir moliūgų sėklomis, jūros kopūstus, psyllium luobeles (balkšvąjį gyslotį) ir gerai viską permaišyti mikseryje nedideliu greičiu arba rankomis.
  4. Supilti vandenį ir gerai greitai išmaišyti. Tuoj pat dėti į jau paruoštą formą, išlyginti vandeniu sudrėkinta ranka ar silikonine mentele, pabarstyti sezamo ar moliūgo sėklomis ir dėti į karštą orkaitę.
  5. Duoną kepti 1val./180C be oro pūtimo ir po dar 15 min. su oro pūtimu.
  6. Ištraukus duoną iš orkaitės, iškelti su kepimo popieriumi, padėti ant grotelių, uždengti rankšluostuku ir atvėsinti.

Pastaba: jei naudojami avižų miltai, tuomet sumalti 10-15sek. tik kmynus ir sezamo sėklas ir sumaišyti su visais sausais ingredientais. Po to tik įpilti vandens ir greitai išmaišyti, nes tešla pradės tirštėti.

Duoną valgyti su sviestu, silke ar kita riebia žuvimi, avokadu, sriuba ar daržovėmis.

sėklų duona

Skanaus jums linki,

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


2 komentarai po “Šeštadienio duona


  1. Rūta komentuoja:

    Labas vakaras,
    Dėkoju Jums už tokį įdomų receptą.
    Reiks būtinai pagal jį išsikepti duonelę.
    Labai norėčiau vasarą patekti į Jūsų stovyklą ir pasimokyti sveikai gaminti maistą.
    Pagarbiai,
    Rūta

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Miela, Rūta,
      kviečiame į stovyklą balandžio 26-28 dienomis, nes vasarą nerengsime stovyklų… Bus tik išvažiuojamosios stovyklos į Vietnamą ir Kretą.
      Pamėginkitre kepti pati, manau tikrai gausis:)
      Rita