Visada laukiu savaitgalio, kad namuose vėl pakviptų kepamos duonos ir pyrago kvapas. Pirmiausia kepu pyragą, orkaitė gerai įkaista, pakyla virtuvės oro temperatūra ir tuomet laikas “pašauti” duoną į modernų pečių-orkaitę.

Šį kartą laaaabai paprastas duonos receptas, praturtintas jūros kopūstais ir sezamo sėklomis. Sezamo sėklose gausu cinko, kuris didina kauluose esantį mineralų tankį ir taip pagerina kaulų būklę. Na, o jūros kopūstai naudingi visai šeimai: vyrams  naudingi prostatai, o moterims – padeda kovoti su celiulitu. Vaikams-tai multivitaminų kapsulė: jie kupini vitaminų ir mineralų, tokių kaip cinkas, kalis, magnis, geležis, А, В1, В2, В12, С, D, Е ir būtent dėl to gali būti vadinamas vienu iš vertingiausių maisto produktų šalia mėlynių ir avokadų.

INGREDIENTAI` 12x26cm kepimo formai:

400 g pilno grūdo avižų arba miltų

1 kupinas šaukštas kmynų

1 nubrauktas šaukštas druskos

2 kupini šaukštai sezamo sėklų

200 g duonos su moliūgų sėklomis mišinio

2 š. balkšvojo gysločio luobelių arba avižų sėlėnų

2 š džiovintų jūros kopūstų

600 g vandens

Pastaba: neturint specialaus duonos kepimo mišinio, dėkite 1 arbat.š sodos,1 š Fiber Fina atspariojo krakmolo ar bulvių krakmolo ir 200 g nekepintų grikių miltų.

 EIGA:

*Formą patepti ghee sviestu ar kokoso aliejumi, iškloti kepimo popieriumi, aukščiau pakeliant kraštus. Įkaitinti orkaitę.

*Avižas, kmynus, sezamo sėklas ir druską sudėti į plakimo indą ir sumalti iki miltų. Palikti inde.

*Suberti paruoštą specialų duonos mišinį su kildikliais ir moliūgų sėklomis, jūros kopūstus, psyllium luobeles (balkšvąjį gyslotį) ir gerai viską permaišyti mikseryje nedideliu greičiu arba rankomis.

*Supilti vandenį ir gerai greitai išmaišyti. Tuoj pat dėti į jau paruyoštą formą, išlyginti vandeniu sudrėkinta ranka ar silikoninje mentele, pabarstyti sezamo ar moliūgo sėklomis ir dėti į karštą orkaitę.

*Kepti 1val./180C be oro pūtimo ir po dar 15 min. su oro pūtimu

Ištraukus iš orkaitės, iškelti su kepimo popieriumi, padėti ant grotelių, uždengti rankšluostėliu ir atvėsinti.

Pastaba: jei naudojami avižų miltai, tuomet sumalti 10-15sek. tik kmynus ir sezamo sėklas ir sumaišyti su visais sausais ingredientais. Po to tik įpilti vandens ir greitai išmaišyti, nes tešla pradės tirštėti.

Valgyti su sviestu, silke ar kita riebia žuvimi, avokadu, sriuba ar daržovėmis.

Gero duonos kvapo namuose Jums linki subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė