Kai manęs klientai (pacientai) klausia: ar duoną valgyti galima, visada sakau, kad tik savo pačių keptą, nes tik taip tikrai žinosite ko ir kiek ten sudėjote. Visa dabartinė duona dėl didelio cukraus kiekio praktiškai virtusi pyragais… O dėl angliavandenių gausos ji vakare visai netinka. Dabar kiekvienas labai paprastai gali išsikepti savo duonos, nes yra paruošti subalansuoti mišiniai be cukraus ir gliuteno. Ir ne bet kokios, o nerealiai skanios ir sveikos duonos! Aš, kaip tikra suvalkietė, vis skaičiuoju ir “išspaudžiu” geriausią variantą finansine prasme, bet kad nenukentėtų maistinė vertė. Duonos mišiniai Norvegų Sukrin kompanijos “brodmix” su dideliu kiekiu baltymų tiks net vakaro maistui. O aš pasirinkau 1 kg mišinio pakuotę su dideliu ląstelienos kiekiu – duona su skaidulomis.
Pagerinta skaidulų duona jūros kopūstais: BE CUKRAUS IR GLIUTENO!!!
- 200 g nuriebalintų kokoso miltų arba migdolų miltų
- 1 arbat.š jūros druskos
- 1/2 arbat.š džiovintų čiobrelių
- 2 š sausų , džiovintų jūros kopūstų
- 1v. š psyllium miltelių
- 250 g duonos mišinio
- 80 g moliūgų ar saulėgrąžų sėklų
- 550 ml vandens
- Pabarstyti kmynais ar sezamu
Baltyminė duona gaminama :
- Sumaišyti visus sausus ingredinetus: psyllium, druską, jūros kopūstus, sėklas, čiobrelius, miltus ir duonos mišinį.
- Supilti vandenį ir gerai išmaišyti. Galima tai daryti mikseriu. Po 5 minučių tešla sukietės, išbrinks. Ją galima formuoti vandeniu sudrėkintomis rankomis ant silikoninio kepimo kilimėlio arba duonos formoje.
- Ištepiau silikoninę duonos formą ghee sviestu, pabarsčiau dugną sezamo sėklomis. Šlapiomis rankomis išlyginau duonos tešlą, pabarsčiau viršų kmynais.
- Orkaitė įkaitinta iki 200C. Per orkaitės vidurį įkepiau duoną ir sumažinau kaitrą. Kepiau 55min./180C su oro pūtimu. Atvėsinti būtina ant grotelių, uždengus rankšluosčiu.
1 kg baltyminės duonos kaina 5 Eur.
Galima vietoj nurodytų miltų susimalti patiems riešutus, o dalį vandens pakeisti daržovėmis.
Skanaus ir maitintis paprastai, bet ne prastai Jums linki
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes