Moliūgų sėklos yra įprastas maistas, tačiau jų baltymai priskiriami SUPERPRODUKTAMS! Be to sėklų daug ir nesuvalgysi vienu kartu, o sėklų baltymų milteliai – koncentruotas maistinis produktas, kuris praturtins kiekvieno mitybą. Atlikus kraujo tyrimą dažnas galime pastebėti, kad mityboje trūksta baltymų. Tačiau juos turime rinktis labai kokybiškus. Tokiu šaltiniu gali būti universalūs moliūgų sėklų baltymų milteliai, kuriuos galima labai plačiai daug kur vartoti: įmaišyti po šaukštą į kokteilius, įvairios paskirties tešlas, padažus, faršą, desertinius kremus ir t.t. Juos būtinai rekomenduotume turėti savo spintelėje, nes visi šeimos nariai gaus naudos: augantys vaikai, besilaukiančios ar maitinančios mamos, stresą patiriantys tėvai, vyresni šeimos nariai – visiems reikia KOKYBIŠKŲ BALTYMŲ! Beje, jie puikiai papildys VEGETARŲ IR VEGANŲ mitybą.
NAUDA
Nuotaikos ir psichikos sveikata
Keletas naujausių tyrimų parodė, kad moliūgų sėklų valgymas gali padėti išvengti depresijos (2),nes moliūgų sėklos gausios amino rūgšties triptofano, kuris yra laimės hormone seratonino pirmtakas (1).
Cukraus kiekis kraujyje
Keletas tyrimų parodė, kad moliūgų sėklų milteliai ir moliūgų sėklų ekstraktas pagerino medžiagų apykaitos žymenis diabetu sergantiems gyvūnams (1). Labai svarbu, kad mūsų ląstelės nebūtų rezistentiškos insulinui, todėl reikėtų kuo mažiau vartoti angliavandenių, atsisakyti perdirbtų angliavandenių visiškai, o mitybą papildyti pilnaverčiais baltymais ir tinkamais riebalais.
Kova su vėžiu
Mokslininkai nustatė, kad moliūgų sėklų baltymai turi priešvėžinį ir priešnavikinį poveikį kelių tipų vėžiui: krūties, prostatos, storosios žarnos, plaučių ir kepenų (3). Taip yra dėl įvairių fitocheminių medžiagų (natūraliai randamų augalų junginių), turinčių antioksidacinių savybių moliūgų sėklose.
Prostatos ir šlapimo pūslės sveikata
Jau įrodyta, kad moliūgų sėklose ir jų aliejuose esantys aktyvūs junginiai pagerina prostatos sveikatą žmonėms, sergantiems gerybine prostatos hiperplazija (4). Šie tyrimai parodo natūralią moliūgų sėklų galią. Žinoma, baltymų milteliuose aliejų beveik nėra, tačiau galima maistą pasigardinti sėklomis ar aliejumi.
Augalinis ir tvarus baltymų šaltinis
Veganai ir vegetarai gali pasidžiaugti moliūgų sėklomis, jų miltais ir baltymų milteliais ir vartoti juos kaip turtingą augalinės kilmės baltymų šaltinį. Augaliniai baltymai skatina aplinkos tvarumą, nes jiems gaminti reikia mažiau išteklių (įskaitant žemę, vandenį ir energiją).
ŠALTINIAI:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
- 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147775/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976217/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16822218/
Cukinijų blynai – 10-12 vnt/4 porcijos:
- 290 g cukinijos;
- 30 g ištirpinto kokosų aliejaus;
- 4 kiaušiniai (200 g be lukšto);
- 50 g moliūgų sėklų baltymų miltelių;
- 120 g nenuriebalintų migdolų miltų (jei nuriebalinti – 140g).
Prieskoniai:
- 5 g (1 nubrauktas a. šaukštelis) džiovintų eko česnakų;
- 5 g (1 nubrauktas a. šaukštelis) eko ciberžolės;
- 4 g (1 nubrauktas a. šaukštelis) druskos;
- 2 g (½ a. šaukštelio ) eko baziliko.
Cukinijų blynai – gaminimo eiga:
- Cukiniją sutarkuoti smulkia trintuve. Į tą patį maišymo dubenį įmušti kiaušinius, suberti visus prieskonius ir išmaišyti.
- Suberti moliūgų sėklų miltelius ir miltus – viską išmaišyti.
- Vaflinę pirmą kartą patepti skystais riebalais ir kepti kol gražiai apskrus. Tešlos dėti po kupiną šaukštą.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes