Žarnyno sveikata

Daugiau nei prieš 2000 metų Hipokratas pasakė: “Visos ligos prasideda žarnyne.” Tai reiškia, kad jūsų ir žarnyno sveikata yra visiškai priklausoma nuo lėkštės turinio. Tačiau ne visi šiandien žino tai arba nori žinoti … Tikiuosi, kad žmonės, matydami besivystančią mediciną ir daugėjančių susirgimų skaičių, sąmoningėja ir  vis daugiau domisi temomis apie sveikatą, nes sirgti tampa prabangos dalykas.

Pirmiausia jūs turite suprasti, kad nuo mūsų žarnyno sveikatos priklauso psichinė, fizinė ir dvasinė sveikata. Pavyzdžiui, prisiminkite kokie būnate irzlūs „paleidus pilvą“. Dar daugiau – daugeliui žmonių eiti į tualetą reiškia didvyrišką žygdarbį. Jie „aplanko karalių“ kas penkias ar septynias dienas. Tačiau šie žmonės nežino ir dažnai net nesidomi, kodėl jiems taip nesiseka ir dėl kokios priežasties jų užkietėję viduriai. Jie gyvena su  liuosuojančiais vaistai, nespręsdami problemos iš esmės. Net nesusimąsto, kad pašalinus priežastį, t.y. pakeitus mitybą, daugeliu atveju suveikia ir galima padėti sau be vaistų. Žalodami save, net nesusimąsto kokios gali būti liūdnos pasekmės ateityje. O juk mūsų žarnyne prasideda pačios įvairiausios ligos!  

Pradžiai keletas paprastų faktų apie žmogaus žarnyną:

  1. Mūsų žarnyne gyvena daugiau nei 100 trilijonų mikroorganizmų.

Tai reiškia, kad žarnyne yra10 kartų daugiau bakterijų, nei turime kūno ląstelių. Šiuos skaičius turbūt sunku suvokti, bet jūs galite įsivaizduoti, kokį poveikį 100000000000000 mikroorganizmų gali padaryti Jūsų būklei? Juk žmogaus žarnynas atlieka pagrindinį vaidmenį virškinimo procese! Praėjęs maistas kelis virškinimo etapus (burna, ryklė, stemplė, skrandis), maistas patenka į dvylikapirštę žarną. Iš ten jis toliau slenka plonąja žarna, stumiamas peristaltinių judesių. Joje vyrauja šarminė reakcija (pH8,5) ir žarnų sulčių fermentai baigia virškinti maistą. Plonosios žarnos gleivinės paviršius padengtas gaureliais.  Kiekviename gaurelyje yra kraujagyslė ir limfagyslė. Į gaurelius įsiurbiamos suvirškintos maisto medžiagos:

  • į kraujagysles – aminorūgštys ir monosacharidai;
  • į limfagysles – glicerolis ir riebalų rūgštys. Iš plonosios žarnos nesuvirškintos maisto liekanos slenka toliau ir patenka į storąją žarną. Jos gleivinė yra be gaurelių. Joje įsiurbiamas vanduo ir mineralinės medžiagos bei vitaminai.Iš nesuvirškintų maisto liekanų formuojasi išmatos. Jos patenka į tiesiąją žarną ir periodiškai pašalinamos.

Čia aptarėme procesą. O dabar skaitykite atidžiai: 

  1. Nuo mūsų žarnyno bakterijų daugiau nei 75% priklauso mūsų imuninės sistemos sveikata!

Ar jaučiate nuovargį ilgesnį laiką, o gal būnate suirzę? Ir tam yra priežastis … Mūsų imuninė sistema yra susilpnėjusi dėl į žarnyno bakterijų disbalanso. Tai yra virškinimo sistema užteršta toksinais ir šlakais. Tiesiog reikia ištaisyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą (idealiu atveju turėtų būti 85% naudingųjų bakterijų ir 15% neutralių bakterijų). Įsivaizduokite, jei vietoj 85% gerųjų bakterijų staiga bus tik 50%, o likusios bus žalingos? Toks disbalansas ir atsiliepia imunitetui.  

  1. Kai mūsų žarnynas susilpnėja, mums gresia įvairios autoimuninės ir kitos ligos.

Krono liga, opinis kolitas, dirgliosios žarnos sindromas,pluoštinių storosios žarnos juostų sąaugos, storosios žarnos divertikuliozė, bakterinė žarnų infekcija ir galiausiai-storosios žarnos vėžys. Taigi, susimąstykite koks Jūsų šaukšto turinys! Nusilpusi žarnyno sistema, vaidina svarbų vaidmenį mūsų bendrai būklei ir sveikatai. Žarnyne bakterijų dauginimąsi slopina skrandžio sultys, kasos fermentai bei tulžies rūgštys. Sumažėjus kasos fermentų sekrecijai, pavyzdžiui, sergant lėtiniu pankreatitu, dažniau nustatomas bakterijų perteklius plonojoje žarnoje.

Tulžies rūgštys slopina bakterijų dauginimąsi, veikia žarnos gleivinę, turi dezinfekuojančių savybių, be to suriša ir neutralizuoja endotoksinus. Sumažėjus tulžies kiekiui žarnyne skatinama bakterijų ir jų toksinų translokacija. Pasakysim paprasčiau-ar įsivaizduojate kas nutinka, jei į kraują iš mūsų žarnyno papuola toksinai? Mūsų kūne automatiškai įsižiebs uždegimas ir kitos ligos.  

Kaip suprasti, kad žarnynas nešvarus ir laikas susigriebti?  

Tai paprasta … Prieš nuleidžiant vandenį, žvilgtelkit „kas išeina pas karalių“! Atkreipti dėmesį į tai, kaip ir kiek kartų per savaitę jūs einate į tualetą. Jei retai ir labai sunku, galbūt priežastis ir yra užkimštas toksinais žarnynas. Jei š.. plaukioja paviršiuje, valgote labai riebiai ir žiauriai teršiate žarnyną, nes „fairy“ ten neįpilsite.

Ką reikia daryti norint sutvarkyti žarnyno funkciją …

TINKAMA MITYBA – GERIAUSIAS VAISTAS! Išdėstysim glaustai  įsakymų, kuriuos turite vykdyti, jei nenorite, kad Jūsų lūpos ištartų vieną iš aukščiau išvardintų ligų:

  • gerti pakankamą kiekį vandens tinkamu laiku ir geriau šarminį
  • 70-80% augalinio maisto, 20/10% baltyminio ir riebalų
  • kasdien su maistu gauti skaidulų ne mažiau 35 gramų. Patartina sėlenų įmaišyti į įvairias košes, mišraines ir kitą maistą, nes skaidulos padeda užtikrinti normalią žarnyno mikroflorą, mažina puvimo procesus žarnyne.
  • Maistą valgyti tinkamai (kramtyti, neskubėti ir t.t.)
  • Atsisakyti rafinuotų produktų (miltų, cukraus, hidrintų riebalų)
  • Vengti pusfabrikačių, nes juose daug paslėptų „blogiukų“
  • vietoj gazuotų, saldžių gėrimų, rinktis vandenį
  • judėti
  • valdyti stresą
  • išsimiegoti
Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.