Batonėliai

Rinkoje yra aibė įvairiausių batonėlių. Nors etiketėse skelbiama jų maistinė vertė, rinkodara visaip vilioja klientą reklaminiais žodžiais: ekologiški, natūralūs, gausu baltymų, nors kai kuriuose tokiuose batonėliuose cukraus gali būti daugiau nei saldainiuose!

Ar verta užkandžiauti batonėliais?

Batonėliai, kurie turi palankią sveikatai sudėtį (ypač baltyminiai, be pridėtinio cukraus ir transizomerinių riebalų rūgščių) gali būti maistingas ir patogus užkandis tarp valgymų arba kaip vertingas maistas po treniruotės, padedantis atkurti raumenis. Rekomenduojama baltymų norma yra 0,8 gramo vienam kilogramui kūno svorio, o kai kuriems sportininkams reikia 1,2–2,0 gramų vienam kūno svorio kilogramui.  Todėl  kiekvieno valgio metu reikėtų įtraukti baltymų turinčių vertingų produktų. Tarp valgymų taip pat vertingas užkandis yra baltymų turintys produktai (riešutai, sėklos, jogurtas, varškė ir pan.). Jei per pusryčius ar pietus valgėte daugiau angliavandenių (košės, duona), daugiau baltymų turintis batonėlis (20–30 g baltymų), bus puikus pasirinkimas. Jei per dieną nesuvalgote pakankamai daržovių ir mityboje trūksta skaidulų, atkreipkite dėmesį, kad batonėlyje būtų pakankamai skaidulų (bent 14 g). Jei esate smaližius, rinkitės mažai cukraus ar sveikas cukraus alternatyvas turintį variantą (eritritolis, stevija, ksilitolis).

batonėliai nicks

Kaip išsirinkti sveikatai palankų batonėlį?

Išmokite skaityti etiketes. Atkreipkite dėmesį į šiuos punktus:

1. Baltymai. Jie atlieka svarbų vaidmenį jūsų kūno audinių ir organų struktūroje: padeda pernešti maistines medžiagas, elektrolitus – natrį ir kalį – į jūsų ląsteles ir iš jų. Be pakankamo baltymų kiekio mūsų ląstelės ir audiniai tikrai negali funkcionuoti.

Reikia atsiminti: daugumoje baltyminių batonėlių yra perdirbtų ir nevisaverčių maisto produktų: išrūgų, nugriebto pieno miltelių ir sojų koncentratų. Ieškokite tokių ingredientų kaip pieno, kiaušinių, žirnių baltymai, riešutai, riešutų masė, sėklos.

2. Skaidulinės medžiagos. Ieškokite batonėlių, kurių sudėtyje yra daugiau nei 12 g skaidulų/100g produkto. Valgydami tokį užkandį ilgiau jausitės sotesni ir geriau dirbs žarnynas. Ypač vertingas cikorijos šaknų pluoštas.

3. Riebalai. Sveikatai palankiame batonėlyje neturėtų būti transriebalų (transizomerinių riebalų rūgščių). Tinkami riebalai: kakavos sviestas ar masė, kokosų aliejus, sviestmedžio aliejus.

VENKITE bet kokių batonėlių su palmių aliejumi arba branduolių aliejumi (dažnai šie produktai būna batonėliuose, padengtuose šokoladu)

4. Angliavandeniai. Cukrus. Jei pagrindinis ingredientas yra cukrus, sacharozė arba daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas, jo nepirkite! Mažai angliavandenių turintis batonėlis turi turėti mažiau nei 5 gramų cukrų/100 g produkto.  

Jei yra nurodytas bendras angliavandenių kiekis, (pvz.: angliavandeniai 23,1 g), jie išsiskaido į cukrų , kuris virsta gliukoze kraujyje (iš kurių cukrų 6,0g), gali būti alkoholiniai cukrūs, kurie nesukelia insulino išsiskyrimo – t.y. alkoholiniai cukrūs polioliai (iš kurių poliolių 9,3g (eritritolis*) ir skaidulinės medžiagos, kurios ypač naudingos (skaidulos 8,1 g). Toks batonėlis yra tinkamas užkandis.

Jei turite dirgliosios žarnos sindromą,  venkite tokių cukraus alkoholių kaip: ksilitolis, sorbitolis ir maltitolis – jie sukelia pilvo pūtimą ir dujų susidarymą bei turi vidurius laisvinantį poveikį. Rinkitės batonėlius su eritritoliu ir steviolio glikozidais.

5. Priedai. Atkreipkite dėmesį į kvapiklių ir stabilizatorių bei emulsiklių kilmę – kuo jų mažiau, tuo geriau (arba iš viso be jų). Geriausias pasirinkimas, kai etiketėje parašyta – natūrali kvapioji medžiaga.

Jei batonėliai praturtinti vitaminais (ypač B grupės) ir atitinka aukščiau nurodytus punktus, bus puikus patogaus užkandžio pasirinkimas!

Aš rekomenduoju:

  1. Traškus batonėlis su migdolais “Nick’s almond crunch”, 40 g.
veganiškas batonėlis

Maistinė vertė (100 g.): energinė vertė: 1808 kJ/ 432 kcal, riebalų: 33,1 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 8,6 g), angliavandenių: 21.5 g (iš kurių cukrų: 3.1 g, iš kurių poliolių 14.4 g (eritritolis*), skaidulų: 25.4  g, baltymų: 11.9 g, druskos: 0,39 g.

2. Baltyminis batonėlis “Nick’s Protein n’ Peanuts” su karamele, 50g

baltyminis batonėlis su karamele

Maistinė vertė (100 g.): energinė vertė: 366 kcal / 1531 kJ, riebalai 18,9 g. (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 8,5 g.), angliavandeniai 25,1 g. (iš kurių cukrų 4,8 g, iš kurių poliolių 17,9 g (eritritolis *)), skaidulos 14,5 g, baltymai: 30 g,druska 0.38 g.

3. Baltyminių vaflių dėžutė lazdyno riešutų skonio, Nick’s hazelnut protein wafer, 25 vnt.

Dėžutė vaflių su riešutais

Energinė vertė 100 g: 2031kJ/485 kcal Riebalai 34,1 g Iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 20.1 g Angliavandeniai 23,1 g iš kurių cukrų 6,0 Iš kurių poliolių 9,3 (eritritolis*) Skaidulos 8,1 g Baltymai 30 g Druska 0,05 g Vitaminas E 4,5 mg Vitaminas C 30 mg Vitaminas B1 0,41 mg Vitaminas B2 0,53 mg Vitaminas B3 6 mg Vitaminas B5 2,3 mg Vitaminas B6 0,53 mg V

Būkite sveiki ir laimingi,

Dietistė

Rita Šilenskienė

www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.