Apie kerobą

Pažintis su Kerobos privalumais prasidėjo nuo kelionės į nuostabią salą  Kretą ir ilgamete draugyste su nepaprastai svetingu vilos šeimininku Valenčiu. Tai jis išvežiojo mus po turistų nelankomas vietas, jis mus supažindino su salos “aukso fondu”. Ir štai rankose laiko žalią, dar neprinokusią kerobos ankštį. Taigi, tą pavasarį mes supratome, kad mums būtina grįžti rudenį ir prisiskinti šio fantastiško gėrio.

kerobos ankštys

Jau su rudens grupe iš stovyklos grįžome pilnomis kuprinėmis kerobos anksčių.

”Keroba”, „Carob“, “Saldžiojo pupomedžio ankštys, „Ceratonia siliqua“- tai įvairiausi pavadinimai seniausio pasaulyje gamtinio saldiklio. Jo negalima painioti su kakava, kakavos pupelėmis (iš kurio gaminamas šokoladas). Kerobo medžio vaisiai – ilgos , rudos ankštys yra rudos spalvos kai prinoksta. Jas perlaužus, iš jų bėga rudas saldus skystis, kurį vietiniai vadina “carob honey”– kerobos medus. Rinkoje galima pamatyti pavadinimą “Carob syrup”.

Pačios ankštys yra malamos ir gaminami miltai, kurie naudojami kepiniams, makaronų gamybai, įvairiems desertams. Taip pat sulaužomos gabaliukais, verdamos ir mėgaujamasi kerobos arbata. Mes taip pat parsivežėm, sulaužėm, pasmulkinome ir kramtome vietoj saldainių ar verdame arbatą.

Paskrudintos ir sumaltos ankštys vadinamos kerobo milteliais yra atitikmuo kakavos milteliams

Jos yra džiovinamos su saldžiuoju sirupu ir yra daug saldesni milteliai nei kerobos miltai, kurie yra be sirupo likučių. Na, o ankščių viduje dar yra rudos mažos sėklytės, kurių pavadinimas yra “carata”. Senovėje jomis sverdavo auksą, todėl ir liko aukso kokybės mato vienetas – karatai. Sumalus šias mažas sėklytes gausime fantastišką baltą pudrą, kurią naudoju kaip pektino šaltinį – stingdiklį. Šiuos miltelius kretiečiai plačiai vartoja mityboje – džemams gaminti, o medicinoje – cholesterolio ir šalutinių vaistų poveikiui mažinti.

Taigi, kerobo produkcijos gama plati: miltai, skystas sirupas, kuris saldus, bet žemo GI ir rekomenduojamas net diabetu sergantiems, rusvi ankščių milteliai – kakavos pakaitalas ir sėklų Balti milteliai – kaip maistas ir vaistas.

Įdomu tai, kad pavasarį ant medžio mes matėme žiedus, žalias ankštis ir pernykščias rudas nenukritusias ankštis kartu!!!

kerobo medis

Subrendusios storos ankštys yra renkamos ir perdirbamos. Jos natūraliai saldžios ir labai maistingos. Kerobu dažnai pakeičia kakavą šokoladiniuose receptuose. Tokiu būdu gaunama mažiau alergijų sukeliančio ir daugiau skaidulinių medžiagų turinčio produkto.

Kerobas taip pat neturi kofeino ir glitimo.

Jis dažnai naudojamas veganiškuose patiekaluose, kurie vengia pieniško šokolado.

Štai kaip mes vargome po žygio tarpekliu, kad savo rankomis prisiskintume šio gėrio:

kerobo ankščių skynimas

Kerobo nauda: 

  1. Maistinės medžiagos ir mažai kalorijų

Kerobas yra natūraliai saldus ir turi mažai kalorijų. Tai natūraliai saldi šokolado alternatyva. Joje gausu skaidulinių medžiagų ir mažai riebalų. Skaidulos, nesuvirškinama angliavandenių dalis, siejama su svorio kontrole, pagerėjusiu cukraus kiekiu kraujyje ir sumažėjusiu cholesterolio kiekiu.


2. Bioaktyvių junginių įvairovė

Gausu polifenolių ir flavonoidų. Šie antioksidantų junginiai siejami su priešvėžiniu poveikiu.

3. Turtingos fitocheminėmis medžiagomis

Įrodyta, kad vienas iš jos fitocheminių medžiagų- kvercetinas (kurio taip pat yra obuoliuose) skatina leukemijos vėžio ląstelių mirtį.

4.Geras mineralų šaltinis

Dviejuose šaukštuose kerobos miltelių yra apie 4% dienos kalcio rekomenduojamos normos. Tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu kalcio, gali sumažinti osteoporozės riziką ir padėti reguliuoti svorį.

5. Kerobos ankštyse yra svarbių mineralų: geležies, vario, cinko, mangano, nikelio, bario ir kobalto.

6. Viduriavimo gydymas

Karoboje yra daug pektino ir taninų, todėl jos buvo naudojamos viduriavimui gydyti.

7. Tinkamas veganams ir yra be gliuteno

Daugelyje produktų su keroba yra be pridėtinių medžiagų. Todėl pamatę pavadinimą, skaitykite sudėtines produkto dalis, nes gali pasitaikyti pieno, sojos, kviečių ar kitų ingredientų. 100% naturalus kerobas yra be gliuteno, todėl tinkamas netoleruojantiems gliuteno.

8. Be kofeino

Karobas neturi kofeino ir gali būti gera šokolado alternatyva vaikams ar suaugusiems, kurie yra jautrūs kofeinui.

9. Kerobas prieš kakavą

Kerobas taip pat turi mažiau cukraus ir riebalų nei kai kurie šokoladai (kakava) ir todėl tai puikus pasirinkimas, sergantiems cukriniu diabetu.

Viename šaukšte nesaldintos kakavos yra 35 kalorijos, 2 gramai riebalų, 1 gramas sočiųjų riebalų, 0 miligramų natrio, 9 gramai angliavandenių, 0 gramų cukraus, 6 gramai skaidulų, 3 gramai baltymų ir 19 miligramų kalcio.

Palyginimui, nesaldintame kerobe yra apytiksliai 35 kalorijos, 0 g riebalų, 0 g sočiųjų riebalų, 0 mg natrio, 13 g angliavandenių, 7 g skaidulų (24 proc. Dienos vertė) 7 g cukraus ir 52 mg kalcio.

Nors kerobe yra daugiau cukraus ir angliavandenių, nei kakavoje, gaminant receptus, kuriuose reikalaujama kakavos, jo natūralus saldumas reikalauja mažiau pridėtinio cukraus ar saldiklių.

Kakava yra kartesnė, todėl, ruošiant su ja receptus, norint gauti saldų skonį, paprastai reikia daugiau saldiklio.

Galimas šalutinis poveikis

Atrodo, kad vartojant karobą nėra jokio šalutinio poveikio; tačiau visada būtinas saikas. Jei pajutote kokius simptomus, apie vartojimą pasitarkite su savo gydytoju.

Paprastai žmonės, kurie yra alergiški šokoladui, riešutams, nereaguoja į karobą. Tačiau, jei nerimaujate dėl alergijos, taip pat reikėtų pasitarti su gydytoju.

Dozavimas ir paruošimas

Nėra nustatytos dozės, nes tai nėra vitaminas, mineralas ar papildas. Kiek vartoti paprastai nuspręsite patys, išmėginę savo mėgstamuose receptuose kakavą pakeitę kerobu ar išmėginę akademijos “Pirmas šaukštas” siūlomus receptus. Jei planuojate kerobą įtraukti, kaip priedą kūdikiui ar vaikui, visada kreipkitės į pediatrą dėl siūlomos dozės ir saugumo.

Sandėliavimas

Miltus ir miltelius laikykite sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje. Jei naudojate miltelius ir pastebėjote, kad jie sušoka, prieš naudodami juos paprasčiausiai persijokite.

Kaip išsirinkti 

Rinkitės:

Milteliai gali būti žali arba skrudinti, o gabalėliai gali būti panašūs į šokolado drožles arba parduodami „gabaliukais“.

Jei perkate jau gaminius su keroba, visada skaitykite ingredientų sąrašą ir stebėkite, ar nėra pridėtinių saldiklių, augalinių aliejų ir emulsiklių

Siekite įsigyti natūralų ir ekologišką kerobos produktų arba važiuokite į Kretą prisirinkti nuo medžio.

sirupai ir padažai su kerobu
Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.