Basma – uzbekų virtuvės šedevras, kuris gaminamas dideliame ketaus puode – kazane. Tai ypatingai skanus patiekalas, kurį pavyks pagaminti net ir virtuvės naujokui!
Reikės:
- 300/400g. šalto rūkymo šoninės (juostelėmis, kad iškloti kazano dugną)
- 3kg jautienos (mentė)
- 4 dideli svogūnai
- 8vnt morkų
- 400g trintų pomidorų
- 2vnt baklažanų
- 1vnt cukinijos
- apie 1kg bulvių
- 2 galvos česnako
- pomidorų pasta
- 3vnt paprikų
- 1 didelis kopūstas
- petražolių (du ryšulėliai)
- krapų (du ryšulėliai)
- kalendrų (du ryšulėliai)
- duskos
- juodųjų pipirų
- kumino
Eiga:
Sluoksniuojame (kiekvieną sluoksnį užbaigiame druska, pipirais, smulkintais krapais, petražolėmis, kalendra ir česnaku):
- Visą dugną išklojame šonine.
- Dedame kubeliais supjaustytą jautieną.
- Dedame nepjaustytas bulves.
- Sekantis sluoksnis: svogūnai,morkos, cukinija, paprikos, baklažanai (pjaustyti stambiai).
- Nulupame kopūstą, 5-6 lapus atsidedame ir likusį kopustą supjaustome dideliais gabalais ir sudedame ant daržovių.
- Tuomet dedame pomidorų pastą, trintus pomidorus, druską, pipirus, kuminą ir likusius žalumynus.
- Paskutinis sluoksnis – kopūstų lapais uždengiame visą puodą.
Uždedame kazano dangtį ir puodą dedame į tik ką uždegtą grilių, troškiname apie 3val, iki 120 laipsnių temperatūroje. Viso proceso metu puodo atidaryti negalima. Atvožus dangtį kopūsto lapus nuiimame ir mėgaujamės tobula basma!
Skanaus!
Receptas pagal @sauliusvisniauskas Instagram.
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes