Cukinija, patisonas – tokios daržovės, kurios tinka absoliučiai visur: nuo sriubos iki keksiukų. Kai darže jos pūpso vasaros metu, stengiuosi jas nuskinti kol dar neperaugę. Daržovių reikia į lėkštę dėti įvairesnių ir daugiau spalvų, tačiau vien daržovėmis sotūs nebūsime. Rekomenduoju paieškoti įvairesnių būdų valgyti salotas: naudoti metodą „šilta-šalta“, t.y. dalis daržovių gali būti trumpai termiškai apdorotos. Taip pat visada lėkštėje turi būti baltymai ir riebalai. Baltymų šaltinis gali būti pagal pageidavimą (kiaušiniai, mėsa, žuvis, grybai, fermentuoti pieno produktai), tačiau nedidelis kiekis – tiek kiek telpa į saują. Riebalus visada rinkitės pačius kokybiškiausius, nes tai jūsų ląstelės membranos kokybė, vitaminų absorbcija ir priešuždegiminė organizmo būklė (alyvuogių aliejus, MCT, sėmenų aliejus ir riešutai, sėklos).
Jei noriu apkepti cukiniją ar žuvį, dažniausiai naudoju moliūgų sėklų baltymus. TAI – SUPERPRODUKTAS, kuris taip pat yra gausus amino rūgščių bei skaidulų šaltinis! Apie jo naudą skaitykite ČIA.
Salotos “Šilta-šalta“ – 2 porcijoms reikės:
Nuotraukoje matote visas daržoves, kurias sudėjau dviems suaugusiems žmonėms:
- 2 didelės morkos – sutarkuoti plonais šiaudeliais;
- 1 juoda morka ar žalias burokėlis – sutarkuoti plonais šiaudeliais;
- 1 kaliaropė ar ropė – sutarkuoti plonais šiaudeliais;
- 1 raudonasis svogūnas – supjaustyti šiaudeliais;
- 2 saujos smulkių pomidorų ar keli dideli pomidorai – kubeliais;
- Šviežių bazilikų, petražolių;
- 1 plonoji raudona paprika ar čili pipiras.
Pagardai:
- ½ citrinos sultys;
- 4-5 v.š. alyvuogių aliejaus;
- Druskos, pipirų.
Papildomai:
- 1 pakuotė avių pieno Feta sūrio.
Kepti:
- Sprindis jaunos cukinijos – supjaustyti piršto storio šiaudeliais;
- 1 v.š. ghee sviesto.
Apvolioti:
- 1 a.š. ciberžolės;
- 1 v.š. moliūgų sėklų baltymų;
- Druskos, pipirų.
Salotos “Šilta-šalta“ – 2 porcijos:
1. Cukiniją supjaustyti rodomojo piršto dydžio gabaliukais, apvolioti prieskoniais, moliūgų sėklų baltymų miltais ir apkepti ant ghee sviesto. Kaitra nedidelė!
- Kol kepa cukinija, tarkuojame, pjaustome daržoves. Jas galime sluoksniuoti iš karto lėkštėje: morkos, kaliaropė, svogūnas, pomidoriukai…
- Po to sudedame šiltas cukinijas, pasirinktą baltymų šaltinį. Mes valgėme su fetos sūriu.
- Pašlakstome aliejumi ir citrinos sultimis, papuošiame kapotais žalumynais. Druskos dėkite tik tuomet, jei reikia.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Noriu sužinoti daugiau apie sveiką mitybą