Ar skaitote etiketes, pirkdami supakuotus produktus? Ar paskaičiuojate produkto kilogramo kainą? Jei ne, be reikalo… Kartais verta, kad suprastum, kur dingsta atlyginimas ir kaip mus mulkina pramonė. Išanalizuokime parduotuvėje rastus ledus: 75 g ledai kainuojantys 1,40Eur. Sudėčiai surašyti reikia 12 eilučių. Paieškokite ko nors natūralaus tarp išvardintų ingredientų – vargu ar rasite. Taigi 800 g tokių ledų kainuoja 15 Eurų. Na, mano variantas paprastesnis, bet skanesnis ir sveikesnis. Nekalbu jau, kad piniginė stipriai tikrai nenukentės… Tik 5 Eur už ekologiškus produktus ir 800 g rankų darbo ledų po 10 minučių jau šaldiklyje.
Raudonųjų serbentų ledai gaminami iš ingridientų:
- 80 g džiovintų datulių, nuplauti
- 2 nedideli bananai (180 g)
- 1 šviežias kokosas (240 g)
- 2 š (80 g ) medaus
Bazė:
- 250 g raudonųjų serbentų (žiemą galima naudoti šaldytas)
- 2 š čija sėklų (nebūtinai)
- 350 g ožkų arba avių eko jogurto (tiks ir graikiškas)
Papildomai gali būti 1 a.š. natūralios vanilės arba išgremžta vanilės ankšies šerdis.
Raudonųjų serbentų ledai gaminami tokia eiga:
Baltoji dalis:
- Kokosą perskelti, bulvių skutuku nuvalyti rudą odelę, sudėti į plaktuvą ir sumalti iki smulkių drožlių apie 10-15sek. Palikti plaktuve.
- Prie kokoso drožlių įmesti bananus, supilti jogurtą ir medų. Viską plakti 1min didžiausiu greičiu, kol taps vienalytė masė. Gautą masę išpilti į dubenį (jei pilstysite į ledų formeles) arba iš karto į šaldymo indelį.
Raudonoji dalis:
- Puodelyje ant mažos ugnies užkaisti datules su 100 ml vandens. Kaitinti 4min., kartkartėmis maišant.
- Į plaktuvą suberti serbentus, suplakti ir gerai perkošti per tinkliuką. Sėklas ir odeles vėliau galima panaudoti arbatai.
- Apvirtas datules, ½ kiekio serbentų sulčių ir vanilės ankšties šerdį (nebūtinai) sudėti į plaktuvą. Plakti 30 sekundžių didžiausiu greičiu. Palikti masę plaktuve.
- Įberti čija sėklas ir išmaišyti vidutiniu greičiu 15 sek
Burtai:
Ant baltos ledų masės supilti likusias raudonųjų serbentų sultis, į kampus išpilstyti iš plakiklio datulių-serbentų masę ir su pagaliuku ar šaukštu padryuti piešinius bei atsargiai išmaišyti. Palaikyti šaldiklyje 4-5 val ir mėgautis. Ledai patiekiami pabarstyti šviežiomis uogomis ir užvarvinti vasaros medaus.
Pastaba:
Paprastesnis būdas arba tiems, kas nemėgsta kokoso, pridėti dar vieną bananą ir 200 g jogurto. Taip pat, jei darote vaikams, jiems gali nepatikti čija sėklos, tad galite taip pat jas nedėti.
Daugiau sveikų receptų rasite: https://pirmassaukstas.lt/sveiki-receptai/
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes