Mokykloje niekaip nesupratau, kodėl iškilūs, kieti miltų kauburėliai su razinomis vadinasi “roksai”. Matyt, kad tarybiniais laikais blogai mokino anglų kalbos… Jei būtų pavadinimas “skali”, tai viskas būtų aišku. Atsidariau šaldytuvą ir į mane pažvelgė visas puodas spanguolių. Ir tuoj pat pagalvojau: noriu arbatos su spanguoliniais roksais! Iš karto supratau, kad tie roksai vadinasi roksais, nes panašūs į dideles uolas mažoms skruzdėlytėms. Atėjo laikas pagaminti sveiką roksų variantą.
Išeiga – 2 kepimo skardos. Paruošimo laikas -15 min. Kepimo-20 min.
Spanguolių-riešutų roksai – reikės:
- 130 g minkšto sviesto;
- 1 didelis kiaušinis;
- 100 g kokoso drožlių;
- 250 g nuplautų džiovintų datulių;
- 240 g avižinių pilno grūdo dribsnių;
- 300 g naminio žemės ar kitų riešutų sviesto;
- 80 g vandens;
- 140 lazdyno riešutų;
- 1 stiklinė spanguolių (gali būti šaldytos).
Spanguolių-riešutų roksai – gaminimo eiga:
Visus produktus be riešutų ir panguolių sudėti į maišytuvą. Suplakti iki smulkių gabaliukų, bet ne košės.
Išdėti į dubenį, suberti riešutus ir spanguoles, suminkyti rankomis. Galima dalį avižinių dribsnių suberti į maišytuvą, o likusią sumaišyti su riešutais ir spanguolėmis. Norėdami gauti grubią tekstūrą, galite visus avižinius dribsnius įminkyti rankomis. Žodžiu, tas pats receptas, keli būdai, skirtinga tekstūra. Galima riešutus dėti sveikus, o galima pakapoti- kaip kam patinka. Man norėjosi pajusti malonumą perkasti paskrudusį lazdyno riešutuką, todėl nemaliau.
Drėgnomis rankomis imkite po žiupsnį ir dėkite ant popieriumi ištiestos skardos.
Kepti 20 min./190C/ be konvekcijos. Stebėkite apskrudimo lygį. Valgyti atvėsinus.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes