Desertai- tai maži gyvenimo malonumai… Kai į burną patenka mažas, saldus kąsnelis, kuris greitai smegenims liepia išskirti dopaminą (laimės hormoną), tai negaila ir tų keliasdešimt minučių, sugaištų virtuvėje… O dar kai tuo džiaugsmu gali pasidalinti su artimaisiais ir gauni jų “ačiū”-nuoširdų ačiū, tai širdis prisipildo šilumos ir norisi vėl eiti kurti. Pyragas ar tortukas (formą galima sirinkti priklausomai nuo progos) tinka bet kuriuo metų laiku ir lengvai transformuojamas pagal sezoną. Kol skinamos braškės, sunaudojau kelis likusius apelsinus (kitą kartą pakeisiu mėlynėmis/ braškėmis ar avietėmis), o dabar dar naikinu paskutines šaldiklio atsargas (šaldytas avietes ir mėlynes).

Reikės:

25cm kvadratinės (arba tortinės, atsisegančiais šonais) silikoninės formos, išklotos kepimo popieriumi.

Pagrindo ingredientai: 

130 g pilno grūdo avižinių dribsnių

130 g migdolo riešutų (arba lazdyno)

200 g džiovintų datulių

30 g natūralios kakavos (2 š.)

90 g ištirpinto kokoso aliejaus

Papuošimui: sutarkuoto juodo šokolado ir uogų (naudojau šį kartą šaldytas avietes ir mėlynes)

Įdaras:

4 apelsinai (nulupti 680 g)

290 g natūralaus jogurto (naudojau ožkos pieno ekologinio Prakapavičių ūkio)

100 g šviežio medaus (alergiški medui, gali naudoti palmių žiedų cukrų-nuotraukoje)

1 a.š. cinamono

——————————-

150 g vandens

2 arbat.š. agar agaro (galima keisti 2 šaukštais želatino)

 

EIGA:

  1. Į mikserį sudėti visus pagrindo ingredientus ir sumalti apie 30 sek. iki lipnios masės. Gauta mase iškloti formos dugną, suspausti pirštais ar mentele ir padėti į šaldytuvą, kol pasiruošite įdarą.
  2. Užkaisti vandenį ant nedidelės kaitros ir išmaišyti agar agarą.
  3. Į mikserį sudėti įdarui skirtus produktus ir suplakti apie minutę. Tuomet supilti užvirusį agar aragą ir dar kartą suplakti apiue 10sek.
  4. Ant sustingusio pyrago pagrindo išdėti šaldytas ar šviežias uogas, pamažu, tolygiai supilti  įdaro masę ir papuošti tarkuotu šokoladu ir/ar uogomis, mėtų lapeliais ir t.t.
  5. Palikti šaldytuve nors 30 minučių, kol pilnai sustings. Po to iškelti su popieriumi iš formos ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.

 

 

Pastaba: apelsinų tokį pat kiekį galima keisti braškėmis ar kitomis uogomis. Želė gaunasi maloniai minkšta. Jei norisi kietesnio įdaro, galima dėti 3 arbat.š agar agaro arba įmaišyti 80 g ištirpinto kokoso aliejaus.

Nauda:

Agaras – augalinės kilmės želatina  į kurio sudėtį įena apie 8 rūšis rudųjų ir raudonųjų jūros dumblių, dėl to vegetarinėje mityboje gali būti puikus gyvulinės pakaitalas.

agaras, turi daug tokių naudingų mikroelementų kaip jodas, geležis, kalcis ir kt.
Agaras neturi kalorijų, tai aktualu norintiems sureguliuoti svorį.
Agaras labai greitai pereina virškinimo traktą ir tokiu būdu nesukelia puvimo procesų, ko negalime tvirtinti apie želatiną.
Agaras turi šiek tiek laisvinantį vidurius poveikį. Taip pat sustiprina žarnyno peristaltiką. Ypač aktualu kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.
Neužteršia organizmo, valo šlakus ir toksinus, gerina kepenų darbą.
Subalansuotos mitybos ekspertė
Rita Šilenskienė
Daugiau receptų