Naminė chalva be cukraus

Saulėgrąžos – saulės ir žemės stiprybės sėklos. Tai antioksidantų ir antikancerogenų šaltinis. taigi, drąsiai jas galima įvardinti kaip funkcinį maistą.

 Chalva – tai, ko gero,  seniausias pasaulyje maisto papildas. Joje gausu mineralų: kalcio, geležies, vario, kalio, cinko, fosforo, natrio ir organinių rūgščių. Chalvoje yra iki 30 % augalinių riebalų, maltozės, riebiųjų rūgščių, dietinių skaidulų. Visų rūšių chalvoje yra daug baltymų, ne mažiau nei mėsoje. Kiekviena chalvos rūšis išsiskiria skirtingomis savybėmis, kurios priklauso nuo pagrindinės žaliavos.

Joje yra didelė įvairovė maistingųjų medžiagų ir fitosterolių. Fitosteroliai yra žinomi gebėjimu mažinti cholesterolio kiekį. Pagrindinis fitosterolis, rastas visuose riešutuose ir sėklose dar naudingas prostatos sveikatai.

Saulėgrąžų sėklose yra stiprus antioksidantų derinys-tai selenas ir vitaminas E. Jie abu kovoja su vėžinėmis ląstelėmis ir širdies ligomis.

Visa chalva pagaminta pramoniniu būdu yra tiesiog cukraus bomba!… Bet ji labai mėgiama vaikų ir jų tėvelių. Todėl rekomemnduoju nusipirkti ekologiškų saulėgrąžų sėklų ir sugaišti 7 minutes virtuvėje, o po to mėgautis namine chalva.

 

Vienoje geresnių chalvų sudėti tokia:

Energinė ir maistinė vertė 100g: 585 kcal/2435 kJ, riebalų 36,8 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 2,9 g, angliavandenių 47,5 g, iš kurių cukrų 47 g, baltymų 11,8 g, druskos 0 g.

Sudedamosios dalys: saulėgrąžų sėklų masė (56%), gliukozės sirupas, cukrus, saulėgrąžų aliejus, saldymedžio šaknies ekstraktas, antioksidantas E392, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, kvapioji medžiaga vanilinas.

 

“Pirmo šaukšto clavos sudėtis:  300g saulėgrąžų sėklų (75%), 100 g džiovintų datulių (25%).

Energinė ir maistinė vertė: 

133g/mlBaltymai24g
Riebalai49g
sotieji5g
nesotieji42g
Angliavandeniai46g
Cholesterolis0mg
Kalcis109mg
Kalorijos719kcal

Receptas rodytas perl laidą “Klauskite daktaro”: 

Saulėgrąžų  Chalva:

300g saulėgrąžų sėklų

100 g džiovintų datulių (išimti kauliukus) arba 5 šviežios datulės

Eiga:

Sėklas sumalti apie 10 sekundžių iki miltų. Nustumti nuo plaktuvo sienelių žemyn.

Pot o mažesnėmis apsukomis malti tol kol jos pradės tirpti, lydytis ir pasidarys vienalytė skysta masė. Tai užtruks apie 5-6 minutes. Jei nėra keičiamo greičio, vis išjunkite ir nustumkite nuo sienelių žemyn. Ji iš pradžių bus lipni, biri, po to pradės lydytis.

Kai saulėgrąžos visai suskystės,suberti datules ir suplakti apie 10sek. Ji bus šilta, biri, riebi masė. Išdėti į indą, suslėgti, atšaldyti kol riebalai vėl sustings.

Pastaba: Diabetikams rekomenduoju dėti dėl saldumo Stevia ar Eritritolį ir plakti dėklas kol pradės jos riebaluotis, bet ne visai ištirps.

Chalvą vartoti gali būti pavojinga, sergant pankreatitu, kepenų ligomis. Kai yra sutrikusi šių organų funkcija, tai yra per sunkus maistas. Taip pat šio produkto reikėtų atsisakyti  ar valgyti labai saikingai norintiems numesti svorio.

Ką reiškia saikingai valgyti chalvą? Tai reiškia, kad chalva turėtų būti delikatesas, nepiktnaudžiaujama kiekvieną dieną. Per dieną rekomenduojama neviršyti 20 – 30 g normos. Chalva reikia mėgautis, o ne stengtis kuo daugiau suvalgyti, nors ir kokia naudinga ji būtų! Ypač dėlto, kad 100 g chalvos turi daugiau negu 600 kcal!

 

Netingėti ir pasigaminti per kelias minutes sveikesnių desertų Jums linki subalansuotos mitybos ekspertė

 Rita Šilenskienė

 

5 komentarai po “Naminė chalva be cukraus

  1. Rasa komentuoja:

    Ar galima būtų gaminti naminę chalvą iš daigintų saulėgrąžų? Ir jei galima,tai ar sudaiginus jas reiktų išdžiovinti?

  2. Vilma komentuoja:

    Mano klausimas panašus. Ar plaunate (mirkote) saulėgrąžas ir riešutus (gaminant riešutų sviestą)?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *