Keliaujant po įvairias šalis dažnai matydavau gatvėje ant žarijų kepamus kaštainius. Kažkaip nesusigundydavau jų paragauti gal dėl to, kad daugelis jų atrodydavo apdegę. Kartą dukra atvežė lauktuvių kaštainių iš Suonijos ir sako: “mamyte, nesugadink, jie nepigūs”. Bet juos išgelbėjo tik draugė, pamačiusi šaldytuve bepradedančius gesti šviežius, išlukštentus kaštainius. Tai buvo mano pirmoji pažintis su šiuo lietuviškai atrodančiu “kaštonu”. Deja, mūsų kaštonai tik atrodo panašiai ir geriau juos puošti namus, bet maistui geriau rinktis kaštainius. Kaštainiuose esantis gausus B vitaminų mišinys stiprina smegenis. Didelis kalio kiekis kaštainiuose taip pat svarbus geresnei nervų sistemos kraujotakai palaikyti. Kaštainiuose esančios maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kašainis minimas kaip vienas piurmųjų produktų, valgytų žmogaus dar priešistoriniais laikais… Daugelyje šalių iki šiol jie turi ir savo simboliką. Pavyzdžiui Italijoje jie dovanojami vargstantiems kaip maistingumo ir pragyvenimo simbolis.

Prisiklausiusi Madeiroje apie iš jų gaminamas gėrybes, nesusilaikiau ir atsivežiau džiovintų kaštainių. Po kelių savaičių iš Kretos atsivežiau trintų alyvuogių su Kretos aliejumi, prieskonių, o sandėliukyje dar gulėjo paskutinė “makaroninė” cukinija. Beliko sujungti Lietuvos-Ispanijos ir Kretos gėrybes ir po 15-18 minučių su malunumu mėgautis skaniu maistu ir prisiminti keliones…
3-4 porcijoms reikės:
1 nedidelė “makaroninė” cukinija (galima rinktis paprastą cukiniją, muskatinį moliūgą ar patisoną)-supjaustyti kubeliais
1 didelis svogūnas -supjaustyti kubeliais
1 š ghee sviest-kepimui
1 š džiovintų prieskonių mišinio (čiobrelių, bazilikų, raudonėlių)
1 arbat. š ciberžolės
pagal skonį druskos ir pipirų
20 vnt kaštainių -supjaustyti plokštelėmis, o džiovintus prieš tai išmirkyti 24val.

Pagardams: trintų juodųjų alyvuogių su aliejumi ir citrintos sultimis
Garnyrui: virti juodieji lęšiai
EIGA:
1. Juodus lęšius virėme vakarienei ir jų liko šios dienos pietums. Man patinka jie tuo, kad per daug nesuminkštėja, išlaiko formą ir maloniai kramtosi. Beje, patys naudingiausi.
2.Plačioje keptuvėje ištirpinau sviestą ir subėriau svogūnus, ciberžolę. Pakepiau 1-2 minutes.
3. Subėriau išmirkytus džiovintus kaštainius, supjaustytus plonais griežinėliais. Uždengiau ir pakepiau 1 minutę.
4. Subėriau “makaroninę” cukiniją, kuri iškepusi paspaudus šakute suyra į makaroniukus. Pabarsčiau peiskoniaiūs, įpyliau 100ml vandens ir uždengus troškinau 10-12 minučių.
5. Pabaigus troškintis, padariau viename kraštelyje lęšiams vietos ir sudėjau į troškintuvą, kad irgi sušiltų.
6. Valgant pasigardinome alyvuogių pasta, kapotomis petražolėmis, pašlakštėme geru Kretos aliejumi…
Paprasta, skanu, mažai laiko, neišsimeta maistas, panaudojami valgomi kelionių “suvenyrai”:)
Pastaba: jei neturite kaštainių, tuo tarpu juos pakeiskite saldžių bulvių kubeliais arba mirkytais bertoletijų riešutais.
Skanaus,
Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė