Kaštainiai mano lėkštėje

Keliaujant po įvairias šalis dažnai matydavau gatvėje ant žarijų kepamus kaštainius. Kažkaip nesusigundydavau jų paragauti gal dėl to, kad daugelis jų atrodydavo apdegę. Kartą dukra atvežė lauktuvių kaštainių iš Suomijos ir sako: “mamyte, nesugadink, jie nepigūs”. Bet juos išgelbėjo tik draugė, pamačiusi šaldytuve pradedančius gesti šviežius, išlukštentus kaštainius. Tai buvo mano pirmoji pažintis su šiuo lietuviškai atrodančiu “kaštonu”. Deja, mūsų kaštonai tik atrodo panašiai ir geriau juos puošti namus, bet maistui geriau rinktis kaštainius. Kaštainiai pasižymi B vitaminų mišiniu, kuris stiprina smegenis. Didelis kalio kiekis kaštainiuose taip pat svarbus geresnei nervų sistemos kraujotakai palaikyti. Kaštainiuose esančios maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kaštainiai minimi kaip vienas pirmųjų produktų, valgytų žmogaus dar priešistoriniais laikais… Daugelyje šalių iki šiol jie turi ir savo simboliką. Pavyzdžiui Italijoje jie dovanojami vargstantiems kaip maistingumo ir pragyvenimo simbolis.

Prisiklausiusi Madeiroje apie iš jų gaminamas gėrybes, nesusilaikiau ir atsivežiau džiovintų kaštainių. Po kelių savaičių iš Kretos atsivežiau trintų alyvuogių su Kretos aliejumi, prieskonių, o sandėliuke dar gulėjo paskutinė “makaroninė” cukinija. Beliko sujungti Lietuvos-Ispanijos ir Kretos gėrybes ir po 15-18 minučių su malonumu mėgautis skaniu maistu ir prisiminti keliones…

3-4 porcijoms kaštainių patiekalo reikės:

  • 1 nedidelė “makaroninė” cukinija (galima rinktis paprastą cukiniją, muskatinį moliūgą ar patisoną) – supjaustyti kubeliais;
  • 1 didelis svogūnas – supjaustyti kubeliais;
  • 1 š ghee sviesto – kepimui;
  • 1 š džiovintų prieskonių mišinio (čiobrelių, bazilikų, raudonėlių);
  • 1 a.š. ciberžolės;
  • pagal skonį druskos ir pipirų;
  • 20 vnt kaštainių – supjaustyti plokštelėmis, o džiovintus prieš tai išmirkyti 24val.

Pagardams: trintų juodųjų alyvuogių su aliejumi ir citrintos sultimis.

Garnyrui: virti juodieji lęšiai.

Kaštainių patiekalo gaminimo eiga:

1. Juodus lęšius virėme vakarienei ir jų liko šios dienos pietums. Man patinka jie tuo, kad per daug nesuminkštėja, išlaiko formą ir maloniai kramtosi. Beje, patys naudingiausi.
2. Plačioje keptuvėje ištirpinau sviestą ir subėriau svogūnus, ciberžolę. Pakepiau 1-2 minutes.
3. Subėriau išmirkytus džiovintus kaštainius, supjaustytus plonais griežinėliais. Uždengiau ir pakepiau 1 minutę.
4. Subėriau “makaroninę” cukiniją, kuri iškepusi paspaudus šakute suyra į makaroniukus. Pabarsčiau peiskoniaiūs, įpyliau 100ml vandens ir uždengus troškinau 10-12 minučių.
cukinija su lęšiais
5. Pabaigus troškintis, padariau viename kraštelyje lęšiams vietos ir sudėjau į troškintuvą, kad irgi sušiltų.
6. Valgant pasigardinome alyvuogių pasta, kapotomis petražolėmis, pašlakštėme geru Kretos aliejumi…
cukinija su lęšiais
Paprasta, skanu, mažai laiko, neišsimeta maistas, panaudojami valgomi kelionių “suvenyrai”:)
Pastaba: jei neturite kaštainių, tuo tarpu juos pakeiskite saldžių bulvių kubeliais arba mirkytais bertoletijų riešutais.
Skanaus Jums linki

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.