Naminė duona – tai šeimos skalsa. Daug kas gal ir pamiršo šį senovinį žodį bei jo reikšmę, bet visi girdėjo žodžius: ” Kasdieninės duonos duok mums šiandien…”. Duonos kvapas man asocijuojasi su ramybe, gerumu, taika ir švelnumu. Išsikepkite ir jūs šio gardaus stebuklo.
1 duonos kepalui (12x28cm kepimo formai) reikės:
“Šlapi duonos ingredientai”
- 350 g moliūgų;
- 160 g – 2 vnt. nedideli svogūnai;
- 110g – 1vnt. morka ar kaliaropė;
- 200 g pasukų/vandens/augalinio pieno;
- 1 a.š druskos.
“Sausi duonos ingredientai”:
- 200 g pilno grūdo avižų dribsnių ar pilno grūdo avižų miltų;
- 200 g duonos mišinio su skaidulomis (arba nekepintų grikių miltų/kokosų miltų ar kitokių be gliuteno miltų);
- 100 g graikinių riešutų;
- 10 g – 1 v.š. balkšvojo gysločio luobelių (arba 2 v.š avižų sėlenų + 1 a.š sodos).
Duonos gaminimo eiga:
- Įkaitinti orkaitę iki 200C.
- Į plakiklį sudėti visus “šlapius ingredientus” ir suplakti iki košelės 0,5-1 minutę.
- Atskirame dubenyje sumaišyti visus “sausus ingredientus”, po to juos įmaišyti į daržovių košelę.
- Paruošti formą: patepti riebaluotais sviestu pirštais duonos kepimo formą, iškloti kepimo popieriumi. Juo ištrinti visą formą ir apversti riebia puse į viršų. Galima pabarstyti sezamo sėklomis.
- Sukrėsti duonos tešlą į formą (ji pakankamai tvirtos konsistencijos, nuo šaukšto drimba sunkiai). Išlyginti paviršių vandeniu sušlapinta silikonine mentele. Galima pabarstyti kmynais ar kitomis sėklomis. Gausis šilta ir dardi naminė duona…
Kepti apie valandą 190C be oro pūtimo, kol gražiai pakils ir apkeps. Iš karto ištraukti su popieriumi ir vėsinti ant grotelių, užklojus rankšluostėliu.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Man kažkodėl nepavyko… Viską svėriau, tik vietoj duonos mišinio su skaidulom dėjau grikių miltus. Kepiau virš valandos, vidus, kaip košė…
Taip skaniai atrodė…
Kas čia ne taip buvo?
Sveiki, Asta,
tiesiog esu tikra,kad viskas poavyks,kai naudoju mišinį duonai. Juose subalansuotos kildinimo medžiagos, absorbcinės medžiagos ir sumažintas glikeminis indeksas. Dedant vietoj šio mišinio esu parašiusi grikių miltus, bet jie turi būti nekepintų grikių ir tešla vis dėlto gaunasi šlapesnė. Patarimas kitam kartui papildomai dėti sodos, daugiau sėlenų arba balkšvojo gysločio miltelių arba mažiau šlapių ingredientų.
Kepant duoną dabar visada dedu kurios nors rūšies mišinio, nes jame yra ir gysločio miltelių, riešutų miltų ir atsparios krakmolingos ląstelienos fiberfin, kuri padaro duoną minkštą ir purią.