Negaliu atsidžiaugti stebuklinga maisto gaminimo sistema žemoje temperatūroje. Pamėginau “iškepti” daržovių pyragą be miltų ir kiaušinių (tiesiog jų neturėjau :), o netikėtai pakvietė mus į svečius). Žodžiu, eksperimentas ne tik pavyko, bet buvo labai puošnus, skanus ir patogus transportuoti.
Kol neturite tokių indų, galite kepti 26 cm formoje orkaitėje, tik teks kepti ilgiau ir nesu tikra dėl daržovių traškumo. Bet kuriuo atveju pamėginkite, nenusivilsite.
Daržovių pyragas gaminamas iš:
- 2 morkos (170g) -sutarkuoti plonais šiaudeliais (arba SaladM Nr.1)
- 1 jauna cukinija (500 g)-sutarkuoti burokine tarka (arba SaladM Nr. 2)
- 1/4 jauno kopūsto (240g) – labai plonai supjaustyti ir pamaigyti (arba SaladM Nr.5)
- 100 g poro – supjaustyti pusžiedžiais
- 1/2 čili pipiro – sukapoti labai smulkiai
- 1/2 raudonos saldžiosios paprikos – supjaustyti mažais kubeliais
- 1 š jūros kopūstų
- 350 g Čederio ar Džiugo sūrio – sutarkuoti (arba SaladM Nr.1)
Prieskoniai: 1 a.š. druskos, džiovintų bazilikų, kmynų, 1/2 a.š. ciberžolės ar pipirų
Pabarstymui: 2 š sezamų sėklų, 4 š moliūgo sėklų
Papuošimui: avies ar ožkos sūrio, nedideli pomidorai supjaustyti griežinėliais, prieskoninės žolelės
Formos ar keptuvės “BAD BOY” paruošimui : 1a.š. sviesto ir kepimo popieriaus
Eiga:
- Daržoves paruošti kaip išvardinta, sumaišyti su prieskoniais ir sūriu.
- Formą patepti sviestu, išlyginti suglamžytu kepimo popieriumi ir iškloti formą ar keptuvę popieriumi sviestuota puse į viršų.
- Popieriaus paviršių ir šonus pabarstyti moliūgo sėklomis, išdėti paruoštą masę, išlyginti, suploti ir pabarstyti sezamų sėklomis.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje 40-45min./170C (BAD BOY- 25min./120C).
- Atvėsinti, uždėjus serviravimo lėkštę apversti ir papuošti, padrožti plonai išraiškingo skonio sūrio. Tik atvėsintas (geriau atšaldytas) pyragas gerai pjaustysis.
Valgyti su salotomis, šiltomis šparaginėmis pupelėmis, trintais pomidorais. Daržovių pyragas tinka prie garintos žuvies.
Pastaba: valgėme su nuostabaus skonio Kale (lapinių kopūstų) salotomis, kurias paruošė draugė Rasa: supjaustyti ir suglamžyti Kale salotų lapai, išmirkytos razinos, kedro riešutukai ir viskas pagardinta citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, vos druskos.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes