Jau pamažu pratinamės valgyti mažiau mėsos. Stebimas sveikos mitybos bumas išstumia ir riebią mėsą iš mūsų lėkščių. Puiku būtų, jei mėsą garbinantys lietuviai ją valgytų kartą ar du per savaitę – toks kiekis pilnai aprūpina organizmą vitaminais ir baltymais. Kas geriau – riebus ir skanu ar skanu ir sveika? Manau, daugelis pasisakytų už antrą variantą. Kaip gauti tų pilnaverčių baltymų ir stipriai nenuskriausti savo žarnyno? Rinkimės maltą, neriebią mėsą, kuri lengviau suvirškinama ir pasišalina iš organizmo. Smulkintos paukštienos riebumas neviršija 7 proc., tuo metu jautienos – apie 20 proc., o kiaulienos riebumas gali siekti ir apie 30 proc. Paukštienos baltymai priskiriami vertingų baltymų grupei, kurioje yra nepakeičiamų ir labai gerai subalansuotų aminorūgščių. Be to, baltoje paukščių mėsoje yra polinesočiųjų riebalų rūgščių. Žinoma, tai turi būti ekologiškai auginti paukščiai, o ne šerti stimuliantais ir hormonais. Kita problema – neteisingi ingredientai maltiniuose…
Kas sugalvojo į maltinukus dėti dar ir kiaušinius? jau mėsa ir taip sunkiai virškinamas, rūgštinantis organizmą produktas, o čia dar “skaniuose receptuose” prikraunama bulkų, varškių, kiaušinių, kruopų ir t.t. Jų visai nereikia, o masė sulimpa tiesiog suplakus mėsą su daržovėmis. Pamėginkite ir valgykite mėsą iš karto su daržovėmis.
Maltinukai be kiaušinių, 6 porcijos:
- 600 g kalakutienos filė
- 1 svogūnas (100g)
- 1 didelė morka (150g)
- 3 skilt. česnako
- 1/4 kopūsto (200 g)
- 2 saliero stiebai ar gabaliukas šaknies
Prieskoniai: 1 š maltų jūros dumblių, po 1 a.š. čiobrelių, mairūno, vos druskos, pipirų.
Maltinukai gaminami:
1. Svogūną, česnaką, morkas, salierą, 50ml vandens ir kopūstą suplakti iki košelės.
2. Paukštieną sumalti arba sukapoti smulkintuvu. Faršą sumaišyti su daržovėmis ir prieskoniais arba viską suplakti plaktuve iki vientisos masės (tinka vaikams).
3. Formuoti drėgnomis rankomis kepsnelius ir dėti ant kepimo popieriaus.
4. Skardą užkloti kita kepimo skarda ir kepti orkaitėje 40-30min./180C. su oro pūtimu. Valgyti su vos garintomis daržovėmis ir raugintais (vasarą-šviežiais) agurkais.
Pastaba: gaminant bet kokios mėsos faršą rekomenduoju dėti pusę kiekio įvairių daržovių. T.y. 600 g mėsos +500-600 g daržovių!
Gaminant SALADMASTER elektrinėje keptuvėje “Didysis šefas” maltinius dėti ant šalto keptuvės paviršiaus, uždengti ir troškinti 30min./110C. Po to galima suberti šaldytas Edamame pupeles, stambiau pjaustytus saliero stiebus ir patroškinti dar 5min.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes