Visi žino, kad geriausias pasirinkimas pusryčiams košė… Bet mažai kas verda SORŲ košę! Ji tikrai tinka ne tik paukščiukams. Žmonės turintys problemų su inkstais ar kraujospūdžių, turėtų kuo dažniau pusryčiams rinktis gardžią sorų košę.
Inkstų akmenų atsiradimą gali sukelti netinkama ar monotoniška mityba, blogas vanduo, tam tikri vaistai, vitaminų A ir D trūkumas ir kiti veiksniai. Soros turi savybę pašalinti smėlį iš inkstų. Taigi, su amžiumi ir norint būti liekniems-tai puikus pasirinkimas. Soras išgarsino ir kardiologai. Šiose kruopose yra magnio ir kalio — svarbiausių mikroelementų, kurių dažnai trūksta mūsų širdžiai. Todėl valgant tokius pusryčius, dar ir rūpinatės savo širdimi. Soros garsėja vitaminais A ir E, kurių kitose kruopose arba labai mažai, arba visai nėra. Šie vitaminai vadinami antioksidantais, apsaugančiais ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Nors kai kas sako, kad soros netinka lieknėjant, tai netiesa… Bet kokia košė turi daug kalorijų ir nemažą GI. Svarbu kaip ją gaminsite ir su kuo valgysite. Pasigaminkite sveikai ir gardžiai!
2 porcijos sorų košės – 1 variantas:
- 120 g ekologiškų sorų kruopų, gerai nuplauti po tekančiu vandeniu;
- 40 g pilno grūdo avižų dribsnių;
- 2 š kokoso drožlių;
- 1 š sviesto;
- 5-6 šaukštai uogų (mėlynių su avietėmis ir pan.);
- Žiupsnis druskos;
- 1/2 granato vaisiaus sėklyčių;
- 550ml vandens;
- 1 a.š medaus (vaikams ar saldumynų mėgėjams, bet nebūtina).
Sorų košės gaminimo eiga:
- Nuplautas soras suberti į verdantį vandenį, sumažinti ugnį ir virti 18min uždengus puodą. Išjungti.
- Suberti avižų dribsnius, kokoso drožles ir žiupsnį druskos, išmaišyti ir uždengti puodą. Palikti 5-7minutėms išbrinkti dribsniams.
- Įmaišyti į košę sviestą ir patiekti su uogomis. Pabarstyti granato sėklomis. Jei reikia, dar vos skystu vasariniu medumi. Mano lėkštėje variantas pirmas: soros su avižiniais dribsniais ir atšilusios šaldytos avietės ir mėlynės.
2 porcijos sorų košės – 2 variantas:
Soros su baltos spalvos bolivine balanda (kynva) imama lygiomis dalimis. Išmirkoma iš vakaro. Ryte naujame vandenyje verdama 10 minučių ir dar 10 minučių paliekama išbrinkti. Valgyti su uogomis.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Daugiau receptų rasite mano knygoje.
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes