Kepenėlių paštetas

Pakliuvo man į rankas “brangių, kokybiškų” kepenėlių pakelis… Taigi, patyrinėjau ir sugalvojau paskaičiuoti (pirma mano specialybė – ekonomistė). Minėto pašteto kilogramo kaina -6 Eur.

Patyrinėkime už ką moka pirkėjas:

Kepenėlių tik 30 %, toliau sultinys, odelės, neaišku koks procentas kalakutienos (nes paprastai sudėtinės dalys rašomos mažėjimo tvarka), stabilizatoriai ir t.t. Netgi tradiciškai cukrus ir kviečiai – o kaip gi be jų… Ar ne per brangu už 30% kepenėlių mokėti 6 Eur?, kai tuo tarpu nusipirkau turguje ekologiškas triušio kepenėles už 4,5Eur visą kilogramą.

Bet tiek to, per 20 minučių pagaminau paštetą, kurio 50% sudaro minėtos triušio kepenėlės. Ir dar pridėjus ekologiškos vištos krūtinėlės bei kelias daržoves, gavosi kaina naminių eko kepenėlių -5.15/1kg.  O skonis tikrai nepalyginsi su besiveliančiu riebalu apie liežuvį iš pakelio. Na, paskaičiavau visus produktus eko iš turgelio. Bet krapai, morkos, svogūnai jei užauginti pačių, tai dar mažesnė kaina…

Sutinku, kad patogu atsiplėšti pakuotę ir kažkieno kažkaip produktą  paruoštą dėti į pilvą be laiko gaišimo. Tačiau praėjus kiek metų ar neteks gaišti laiko prie gydytojo kabineto durų ir plėšti vaistų pakelį. Nenoriu moralizuoti, bet turime gerbti savo organizmną ir nekišti į jį beleko. Juk tai jūsų pilvas!

Kepenėlių pašteto išeiga 960 g:

  • 500 g triušio ar kitokių eko kepenėlių (2.25 Eur)
  • 250 g eko vištos  ar kalakuto krūtinėlės (1,5 Eur)
  • 1 (100 g) morka, sutarkuopti šiaudeliais (0,2Eur)
  • 2 (200 g) svogūno, kubeliai (0,1Eur)
  • 30 g ghee sviesto+30g paprasto sviesto (0.6Eur)
  • 15 g (6vnt) česnako skiltelių (0,2)
  • 1 a..š. druskos
  • 1/4 a.š. pipirų
  • saujelė krapų (0,3Eur)

Eiga:

1) kepenėles ir krūtinėlę išsivirti atsiruose puodeliuose. Kepenėlės virti 7min., mėsą-18min.

2) Kol virs mėsa ant ghee sviesto pasikepti svogūnus ir morkas 5 min ant nedidelės ugnies.

3) Sudėti į plakiklį daržoves, visus prieskonius, sviestą, perplautas virtas kepenėles ir gabaliukais supjaustytą mėsą. Viską suplakti iki idealios pašteto konsistencijos. Jei reikia, kelis kartus sustabdykite plakiklį, nustumkite nuo sienelių viską žemyn ir plakite vidutiniu greičiu apie 1min.

Valgyti su daržovėmis, galima pasidaryti rutuliukus ir apvolioti maltose, vos pasūdytose kanapėse.

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


4 komentarai po “Kepenėlių paštetas


  1. Ilona komentuoja:

    Išbandysiu! Tik klausimas, per kiek dienų reiktų suvartoti? Kiek jį galima laikyti šaldytuve, ar galima šaldyti ? 🙂