Keliaujant po įvairias šalis dažnai matydavau gatvėje ant žarijų kepamus kaštainius. Kažkaip nesusigundydavau jų paragauti gal dėl to, kad daugelis jų atrodydavo apdegę. Kartą dukra atvežė lauktuvių kaštainių iš Suomijos ir sako: “mamyte, nesugadink, jie nepigūs”. Bet juos išgelbėjo tik draugė, pamačiusi šaldytuve pradedančius gesti šviežius, išlukštentus kaštainius. Tai buvo mano pirmoji pažintis su šiuo lietuviškai atrodančiu “kaštonu”. Deja, mūsų kaštonai tik atrodo panašiai ir geriau juos puošti namus, bet maistui geriau rinktis kaštainius. Kaštainiai pasižymi B vitaminų mišiniu, kuris stiprina smegenis. Didelis kalio kiekis kaštainiuose taip pat svarbus geresnei nervų sistemos kraujotakai palaikyti. Kaštainiuose esančios maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kaštainiai minimi kaip vienas pirmųjų produktų, valgytų žmogaus dar priešistoriniais laikais… Daugelyje šalių iki šiol jie turi ir savo simboliką. Pavyzdžiui Italijoje jie dovanojami vargstantiems kaip maistingumo ir pragyvenimo simbolis.
3-4 porcijoms kaštainių patiekalo reikės:
- 1 nedidelė “makaroninė” cukinija (galima rinktis paprastą cukiniją, muskatinį moliūgą ar patisoną) – supjaustyti kubeliais;
- 1 didelis svogūnas – supjaustyti kubeliais;
- 1 š ghee sviesto – kepimui;
- 1 š džiovintų prieskonių mišinio (čiobrelių, bazilikų, raudonėlių);
- 1 a.š. ciberžolės;
- pagal skonį druskos ir pipirų;
- 20 vnt kaštainių – supjaustyti plokštelėmis, o džiovintus prieš tai išmirkyti 24val.
Pagardams: trintų juodųjų alyvuogių su aliejumi ir citrintos sultimis.
Kaštainių patiekalo gaminimo eiga:
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes