Receptas buvo gamintas laidoje “Klauskite daktaro” vasario 27 dieną. Mediatekoje rasite visą įrašą apie nuostabiuosius dumblius ir kaip paprasta įtraukti juos į kasdienę mūsų mitybą.
Laidoje dalyvavau su laidų vedėju Orijumi Gasanovu ir jį – visko mačiusį ir visko ragavusį – labai nustebino duonos skonis.
Gaminimo laikas 60min . Vienas kepalas – 12 × 28 cm.
Duona su jūros dumbliais:
Sausi produktai:
- 100 g sezamų sėklų;
- 20 g džiovintų jūrų kopūstų;
- 150 g lazdynų ar žemės riešutų;
- 90 g rudosios bolivinės balandos;
- 150 g avižų kruopų arba pilno grūdo avižų miltų.
Prieskoniai:
- po 1 a. š. kmynų, rozmarinų, druskos, raudonėlių, sodos;
- 100 g „Džiugo“ ar kietojo avių sūrio;
Šlapi ingredientai:
- 2 L dydžio kiaušiniai;
- 80 g nuplautų džiovintų datulių (10 vnt.);
- 450 g jaunų, gabaliukais pjaustytų cukinijų;
Papildomai:
1 a. š. lydyto sviesto, saulėgrąžų ar moliūgo sėklų formai pabarstyti.
Cukinijų duona – gaminimo eiga:
- Į trintuvą sudėti avižų kruopas, prieskonius ir bolivinę balandą. Malti apie minutę, kol gausis miltai. Išberti į maišymo indą. Jei vartojate pilno grūdo avižų miltus, šitą punktą praleisti.
- Į trintuvą sudėti sezamų sėklas, riešutus, jūrų kopūstus ir malkite apie 10 sek., kol masė pradės drėkti. Tuoj pat išjunkite, kad nepradėtų skirtis iš sėklų aliejus. Gautus miltus išpilti į maišymo dubenį ir sumaišyti su avižų miltais.
- Sumalti arba sutarkuoti sūrį, išpilti prie miltų ir viską išmaišyti.
- Šlapius ingredientus ir prieskonius sudėti į trintuvą ir plakti apie minutę iki vienalytės konsistencijos. Išpilti į dubenį ir tešlą gerai išmaišyti.
- Kepimo formą patepti lydytu sviestu, iškloti kepimo popieriumi, patrinti formą ir apversti sviestuota puse į išorę. Pabarstyti popierių saulėgrąžų ar kitomis sėklomis. Tešlos masę išpilti, išlyginti, peiliu įpjauti skersinius brūkšnius ir vėl pabarstyti sėklomis, rupia jūros druska, maltais pipirais – bus pikantiška plutelė.
- Kepti 55 min. 175–180 °C temperatūros orkaitėje su oro pūtimu. Ištraukti iš orkaitės, su popieriumi iškelti ant grotelių, atsargiai ištraukti popierių ir užkloti duoną rankšluosčiu. Palikti, kol visiškai atvės.
Pastaba
Kas ilgitės ruginės duonos – tai puiki alternatyva, nes jos skonis panašus. Vietoj avižų miltų galima dėti neskrudintų-žalių grikių miltus – bus dar kitoks skonis. 2 riekelės tokios duonos su salotomis bus sotūs pusryčiai, tad nenorėsite valgyti iki pietų.
Skanaus Jums linki
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes