Savo kūdikius nuo pirmų minučių apgaubiame meile ir šiluma. Mokome vaikščioti, kalbėti, auklėjame, kad nedarytų tėvų klaidų, ruošiame kokybiškam ir laimingam gyvenimui. O ar susimąstome, kad jo laimė priklauso nuo to, kaip funkcionuoja jo organizmas? O tai didžia dalimi lemia mityba. Nuo įduoto į rankas pirmo šaukšto turinio ir valgymo kultūros, priklauso ir jo dėmesys mokykloje, ir mokymosi rezultatai, ir elgesys, ir miego kokybė, ir dar daug kas…
Yra įvairaus tipo kultūra. Jei norite gauti naudos iš pasirinkto maitinimosi tipo, reikia susipažinti ir su normalios, t.y. subalansuotos mitybos kultūra. Reikia suvokti, kad organizmas, tai ne garvežio krosnis, kuri sudegins viską. Maitinimosi kultūra buvo perduodama iš kartos į kartą, bet kuo didesniais žingsniais einame į civilizaciją, tuo labiau tolstame nuo gamtos, teisingos mitybos ir natūralios sveikatos. Šaukšto galia yra tokia didelė, kad PSO senai paskelbė mūsų blogėjančios sveikatos priežastis: 50 proc. sudaro gyvenimo būdas, o maistas tame tarpe – 80-90 proc. Taigi, mes – tėvai, seneliai, auklėtojai ir mokytojai esame atsakingi už savo vaikų sveikatos būklę. Ko mes juos išmokysime, kokią valgymo kultūrą įdiegsime savo atžaloms, priklausys, ar bus kam senatvėje mums stiklinę vandens paduoti.
Norėčiau pasidžiaugti, kad vis daugiau šeimų užsikrečia sveikos gyvensenos virusu ir supranta subalansuotos mitybos svarbą. Jei jau skaitote šias eilutes, vadinasi ir jums ne vis vien, ką jūsų vaikai deda į burną arba norite sužinoti, kaip juos pripratinti valgyti daržoves ir sumažinti miltinių bei saldžių patiekalų skaičių. Bet apie viską nuo pradžių…
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dar negimę kūdikiai reaguoja ne tik į garsus ir lytėjimą, bet ir jaučia skonį. Juk mama valgydama maistines medžiagas perduoda ir savo būsimam kūdikiui, todėl tai ką ji valgo, jau formuojasi kūdikio skonio supratimas ir receptoriai. Jis vienaip reaguoja į saldesnius ir neutralius skonius bei jam visai nepatinka kartus, rūgštus skonis. Ilgalaikių tyrimų rezultatai atskleidė, kad jei mama, besilaukdama kūdikio valgo daržoves, vaisius, mažiau miltinių ir perdirbto maisto, kūdikiui taip pat norėsis pajausti tų produktų skonį, kai jis jau pradės valgyti. Taip pat nustatyta, kad kūdikiai, kuriuos motina maitino savo pienu, mielai valgo natūralų ir įvairų maistą. Kūdikiui sulaukus pusės metų, jam nebeužtenka vien pieno, nes ima augti geležies poreikis, todėl rekomenduojama pradėti primaitinimą kietu maistu. Dalis mamyčių taupo laiką ir renkasi konservuotą kūdikių maistelį, kiti tėveliai supranta, kad tik šviežias, tik ką pagamintas maistas yra pats vertingiausias, todėl gamina tyreles patys. Jei kūdikis pradės valgyti pirmiausia saldžias vaisių tyreles, po to bus problema su daržovėmis – jų tiesiog nenorės. Tegul tėveliai po to nesistebi, kad vaikams niekaip negali įsiūlyti daržovių. Viską darome mes – tėvai. Kitas konservuotų tyrelių minusas – kūdikiai stebi tėvus nuo pat gimimo ir matydami kaip mama atidarinėja konservus, įpranta matyti “greitą” maistą, o taip ir formuojasi mitybos įpročiai. Užaugę jie taip pat rinksis greito maisto variacijas. Taigi, jau besilaukiančios mamos ir jau auginančios kūdikius yra atsakingos už savo vaiko būsimus mitybos įpročius.
Jei pagaliau nusprendėte, kad nenorite savo ir vaikų organizmo teršti niekiniu maistu, o laikas į maistą žiūrėti kaip į Dievo dovaną jūsų sveikatai ir gerai išvaizdai, pradėkite nuo savęs. Vaikai kaip veidrodis atkartoja mūsų veiksmus, mes esame jų gyvenimo mokytojai ir pavyzdžiai. Ženkime mažus žingsnelius sveikesnio gyvenimo link. Nereikia nieko perspausti, nurodinėti, įtikinėti ar veikti prievarta. Taip tik atgrasinsite nuo gerųjų pokyčių. Pradėkite nuo pokalbio šeimoje, kodėl jūs norite maitintis teisingai, kas pasikeis jūsų šeimos gyvenime, kaip jūs jausitės, ką kiekvienas gali padaryti, kodėl nori ar nenori prisidėti prie “Pokyčių projekto”. Priklausomai kokio amžiaus vaikai, viską galima padaryti žaismingai ir lengvai. Gaminkite vizualiai patrauklius patiekalus – pjaustykite daržoves patogiais į ranką paimti šiaudeliais, padėkite matomoje vietoje daržoves, vaisius, o saldumynus ir kitus nesveikus užkandžius pašalinkite iš namų. Išvalykite namų spinteles nuo saldžiųjų pagundų. Prie šaldytuvo durelių priklijuokite priedų ir konservantų lentelę su jų poveikiu ir mokinkite vaikus skaityti etiketes (ir patys to pasimokykite). 2-6 metų vaikai mielai įsitraukia į “virtuvės žaidimus” ir taip nejučia galima išugdyti meilę daržovėms bei sveikesniam maistui. Ant popieriaus lapo nubraižykite savaitės dienų lentelę ir pažymėkite 5 valgymus:
Aptarkite su vaikais mitybos režimą, būsimus priešpiečius, kur ir ką jie valgys pietums. Idealu, jei visa šeima ruoš vakarienę, bendraus ir susės kartu už stalo. Gaminant su vaikais maistą, kartu valgant, pamažu formuosis nauji, geri mitybos įgūdžiai.Vaikas kai suvalgo kažkokį vaisių ar daržovę, priklijuoja ar nupiešia į tą langelį būtent suvalgytą produktą arba tai padaro grįžęs iš darželio, pasakodamas tėvams ką valgė. Savaitės pabaigoje suskaičiuoti taškai tegul virs apdovanojimu: 7 taškai – nauja knygelė, 12 taškų – pasivažinėjimas visai šeimai dviračiu ir t.t. Apdovanojimas neturėtų būti saldainiai ar bandelės…
Sunkiau bus su paaugliais, kurie gėdijasi išsiskirti nuo kitų. Jie jau giliai įklimpę į cukraus, gazuotų gėrimų ir baltų miltų liūną. Jei jaunuolių nekankina paaugliški spuogai, viršsvoris ar kitos bėdos, čia padės tik užkrečiantis gerais pokyčiais tėvų elgesys ir pavyzdys bei kalbos prie bendro stalo apie sveikatos pokyčius ir maisto daromą įtaką gyvenimui. Prievarta tik atgrasins ilgam nuo sveikos mitybos. Jei vaikai turi viršsvorį ar aknę, pasikalbėkite ir pasiūlykite nors 3 mėnesius pasilaikyti subalansuotos mitybos ir pasižiūrėti kas pasikeis. Žodžiu, visada galima rasti būdų kaip paveikti savo atžalas.
Nuo ko pradėti?
1) Nuo tikslų sudarymo: kam jūs tai darote? Ką jums tai duos? Kiek ilgai tai planuojate daryti?
2) Atminkite – maistą perka tėvai, o ne vaikai, todėl susidarykite sąrašą ir pirkite tik sveikus produktus. Eikite į parduotuvę tiksliai žinodami ką pirkti, kad į krepšį nepatektų atsitiktiniai produktai.
3) Gaminkite patys. O ne šildykite pusfabrikačius, atraskite naujus skonius, mėgaukitės sveiku maistu, aptarkite naujus receptus, įtraukite vaikus į kūrybinį maisto ruošos procesą.
4) Valgykite su vaikais pusryčius ir vakarienę. Nuo pusryčių priklauso Jūsų ir Jūsų vaikų diena bei sveikata ateityje. Jei vaikas nevalgus, tegul suvalgo vaisių ar uogų, išgeria daržovių ar vaisių kokteilį.
5) Pasirūpinkite sveikais užkandžiais sau ir vaikui, kad nekiltų pagundos pirkti saldainius ar bandeles. Tai gali būti pilno grūdo duonos riekė su daržovėmis ar supjaustytų daržovių šiaudeliai su naminiu riešutų sviestu.
6) Valgykite bendraudami tarpusavyje, o ne su telefonu ar planšete rankoje.
Mėgaukitės subalansuotu maistu kartu su atžalomis ir nereikės skųstis, kad vaikai nieko nevalgo arba nemėgsta daržovių. Sveikata už centus, o gydymas – šimtais eurų kainuos… Valgykite skaniai ir sveikai.
Šį kartą rekomenduoju su savo mažaisiais pasigaminti sveikus saldainius!
„Morkiniai rafaello“
100 g šviesių razinų
100 g kokoso drožlių + apvoliojimui
300 g nuvalytų migdolo riešutų arba anakardžio riešutų
35 g džiovintų obuolių skiltelių
160 g. morkų, gabaliukais
Riešutus ir obuolius sumalti iki miltų. palikti blenderyje. Suberti į plakiklį kokoso drožles, morkas ir nuplautas razinas. Viską suplakti iki košelės.
Kabinti šaukšteliu, formuoti rutuliuką, galima įspausti lazdyno riešutą ir apvolioti kokoso drožlėse, maltuose riešutuose arba kakavoje.
Brokolinių kopūstų keksiukai
Paruošimo laikas: 25 min.
Priemonės: peilis, lentelė, plakiklis, svarstyklės
Išeiga: 14 keksiukų
Ingredientai:
1 brokolinis kopūstas, išdalyti žiedynais (400 g)
4 XL kiaušiniai
100 g natūralaus jogurto
150 g pilno grūdo avižinių miltų
1 svogūnas (100 g)
1 morka (100 g)
po 1 arbat. š. druskos, pipirų, ciberžolės, čiobrelių
2 skiltelės (10 g) česnakų
Eiga
Brokolinius kopūstus ir morką sukapokite smulkiais gabaliukais, sumaišykite su smulkiai supjaustytais česnakais ir svogūnais, prieskoniais, miltais ir tryniais. Baltymus išplakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite į tešlą.
Gautą masę sukrėskite į silikonines keksines formeles ir kepkite apie 30 min. 190 °C temperatūroje.
Pastaba: greitesnis variantas – visus produktus (išskyrus svogūnus) suplakti plakiklyje iki nedidelių gabaliukų ir 1 arbat. š. sodos. Nebus tokios gražios struktūros, bet skonis nesikeis.
Valgyti su sūdytos lašišos juostele ir citrina ar salotomis
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes