XXI a. grikinė Babka

Kažkada, prieš 4-5 metus, keliaujant su bendruomene, teko pietauti Dzūkijos miške. Gilų įspūdį paliko ne dzūkų grybų troškinys, o jų grikinė babka. Skonis kitoks nei visų pyragų, valgai, atrodo, kepinį su begalę aguonų, o pasirodo, kad tai grikių kailinukai, luobelės. Grikių babkai naudojami ne iš mums įprastų grikių kruopų, o tų, nuo kombaino, dar su visomis luobelėmis sumaltų grikių sėklų miltai. 

Kodėl 21-mo a. grikinė babka ir ką aš dariau kitaip negu dzūkės?

Tiesiog babką pagerinau- sudėjau nenusijojus visas luobeles, pridėjau razinų, gysločio sėklų luobelių, migdolų miltų, kerobos miltų, vietoj cukraus dėjau eritritolį. Toks nesaldus, sotus desertas, ar užkandis. O kepinio variantai gali būti visokie: dedant daugiau razinų, o čia jų per daug nebus, nes grikiai duoda sausumą – eritritolio galima visai nedėti. Galima daryti sveikuolišką kalėdinį variantą – įdėti gryno šokolado gabaliukų, razinų ir spanguolių/ šaldytų j. serbentų, ar kitų uogų. Eritritolio visai nededant, kepinį galima vartoti vietoj duonos, man asmeniškai l. patiko su ožkų pieno fermentiniu sūriu. Taigi receptas:

Ingredientai:

Eiga:

Į sumaltus grikių miltus pilame jogurtą, maišome, dedame kiaušinius, ištirpintą sviestą, eritritolį, gesintą sodą, grietinę ir likusius produktus, maišome. Turi būti tąsi, truputį stangresnė negu grietinės tirštumo tešla. Iš šio kiekio išeina dvi babkos, kiekius galima mažinti. Kepu 40 min. 1600 C orkaitėje su vėju.

Skanaus!

Jolanta

 


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.