Kodėl toks arogantiškas pavadinimas? Ogi, pelnytai, nes šiuose blynuose yra du karaliaus vardo verti produktai- grikiai ir obuoliai.
Ne veltui garsus japonų dietologas Dž. Azava, sudarydamas naudingiausių ir energetiškai vertingiausių produktų sąrašą, pirmuoju numeriu ten įrašė būtent grikius. Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug kalcio, fosforo, jodo, vitaminų B, B2, PP Vitaminas B normalizuoja nervų ir raumenų sistemos veiklą, gerai veikia virškinamojo trakto organus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Taigi grikiai gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą bei širdies darbą.
Sveikatos specialistai teigia, kad obuoliai gali apsaugoti nuo įvairių vėžio formų. Pavyzdžiui, krūties, plaučių, kepenų, kasos ir storosios žarnos vėžio. Šiuose vaisiuose esantys kalis ir taninas sulėtina šlakų gamybą organizme. Valgant obuolius, lengviau krenta svoris.
“Karališki” blynai – 4- ioms blynų porcijoms reikės:
- 600 g cukinijos, gabaliukais;
- 550 g (5-6 vnt) obuolių skiltelių (rinktis saldesnes rūšis);
- 400 g grikių (tinka ir nekepinti) arba 2 didelės stiklinės grikių miltų;
- 75 -80 g kokoso drožlių;
- 3 L kiaušiniai;
- 1 sunokęs bananas.
Saldumui: 2 š datulių pastos ar 60 g razinų ar datulių (pamirkyti ir sutrinti).
Kepimui: ghee sviesto ar kokoso aliejaus, geros keptuvės.
“Karališki” blynai – gaminimo eiga:
- Grikius sumalti 1 min iki miltų. Sumaišyti dubenyje su kokoso drožlėmis.
- Obuolius su žievele sukapoti nedideliais gabaliukais mikseryje arba sutarkuoti stambesne trintuve.
- Taip pat ir cukiniją : sutarkuoti arba sukapoti mikseryje.
- Bananą galima suplakti su kiaušiniais. Toliau viską sumaišyti.
Aš gaminau paprasčiau: susimaliau grikius ir išpyliau į dubenį. Juos sumaišiau su kokoso drožlėmis ( kas nemėgsta, galima nedėti), toliau dėjau kiaušinius, cukiniją, bananą, pamirkytas datules ir obuolius į smulkintuvą ir nedideliu greičiu pakapojau iki vientisos masės, bet kad dar liktų mažų gabaliukų. Sumaišiau visus ingredientus (sausus ir sukapotus ) dubenyje. Tešla turi gauti tirštos grietinės konsistencijos, iš šaukšto neišsipilti, o išsikrėsti. Pirmai keptuvei dėti šaukštą ghee sviesto, iškepti blynus, po to prieš dedant į keptuvę tešlą, tik patepti keptuvę šepetėliu. Kepti kol apskrus kiekviena pusė. Valgyti su trintomis avietėmis ar obuolių tyre.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Nu Super blynai! labai skanūs ir puikūs blynai.
Na tikrai, superiniai Jūsų receptai ???? !
Dėkoju nuoširdžiai. Dalinuosi tuo ką valgome…
Labai skaniai skamba, bet turiu klausimą dėl kruopų ir visų džiovintų vaisių, riešutų plovimo. Kad sumalti grikių ar kitų kruopų miltus, juos būtina malti sausus, o kaip su plovimu? Nors naudoju ekologiškus produktus, bet po eilinės skrandžio, žarnyno problemos ėmiau mąstyti, ar nebus tai iš ekologiškų mano dalykėlių, kurių nenuplaunu, nes kartais užsimanai tik keleta čia ir dabar, ir nėra galimybės kartais net nuplaut. Bret kai nuploviau pvz šilkmedį ar kruopas, išsigandau, vanduo buvo labai purvinas. Tai dabar esu labai dideliuose mąstymuose, nes daug kur norisi sausų produktų eksperimentams. Ką manot?
Labas,Sigita. Abejoju,ar ekologiški miltai gaminami iš plautų kruopų.Todėl protingiausia pirkti eko kruopas ir jas sumalti iki miltų. Jei nėra galimybės susimalti,tuomet eko miltai irgi geras sprendimas. Pati kelis kartus į duoną dėjau ne eko saulėgrąžų sėklas,tai duona buvo su žaliais taškais… Sėklas ir džiovintus vaisius bei riešutus stengsiuosi išmirkyti ar bent jau nuplauti…
tik siandien isbandziau,skirtumas buvo toks,kad dejau kokoso isspaudas(nes gaminuos alieju)ir kiausiniu miltelius-idomu ir tikrai skanu.Aciu Rita!
puikus eksperimentas.
Labai skanu:) Šiandien iškepiau ir net pirštelius aplaižiau:)
Super!