Šaltibarščiai

Seniausi šaltibarščių (chłodnik litewski) receptai žinomi iš XIX a. vidurio kulinarinių knygų – vilnietės Wincentos Zawadzkos (?- 1894) „Kucharka litewska“ ir lenkų grafaitės Karolinos Potockytės-Nakwaskos (1798-1875) Leipcige leisto tritomio „Dwór wiejski“. Receptai šiek tiek skiriasi. Žinoma, pagrindinis ingredientas – virti batvinlapiai. Dėl rūgšties imamas burokėlių ar agurkų rasalas (sūrymas) arba duonos raugas, rūgštynių nuoviras. Apylygiai sumaišoma su grietine. Pridedama su druska ištrintų šviežių krapų, kapotų šviežių agurkų, ketvirčiais pjaustytų kiaušinių. Tada „kilmingi“ priedai, įrodantys šios sriubos aristokratišką prigimtį – kapa (60 vnt.) virtų vėžių uodegėlių, keptos žvėrienos arba veršienos riekelės, brangios virtos žuvies (pvz., upėtakio) gabalai. Į sriubinę, kurioje šaltibarščiai patiekiami į stalą, būtinai dedama kapoto ledo, arba ledu apkraunama pati sriubinė.
Lietuvos didikų paprotys pagerbti atvykusį svečią šaltibarščiais buvo toks gyvybingas, kad ir XIX a. pradžioje tebesutinkami kuriozai su svetimšaliais. Antai Vilniaus universiteto medicinos profesorius vokietis Johannas Peteris Frankas (1745-1821), 1805 m. vykęs į Nesvyžių konsultuoti paskutiniojo Vilniaus vaivados Mykolo Jeronimo Radvilos (1744-1831), sužvarbęs kelionėje ir svajojęs apie lėkštę karštos sriubos, buvo pasitiktas šaltibarščiais su ledo gabaliukais…

Šaltinis: antanas-astrauskas-saltibarsciu-istorija-lietuvos-kulinarinio-paveldo-apybraizos-blog-bavi-lt-582-236071.

Ir mes savo svečius vasarą visada stengiamės pavaišinti šaltibarščiais, tik savo atrastu receptu – nevirtų burokėlių šaltibarščiais. Intuityviai bulvių vengdavau, o dabar ir sužinojau, kad “kilmingieji” jų ir nevalgė.

Taigi, visiškai gavosi teisinga ketogeninė versija!

6 šaltibarščių porcijoms reikės:

  • 1 l riebesnio šaltibarščių kefyro;
  • 1 indelio natūralaus jogurto (350 g);
  • 1 pakuotės (250 g) avių/ožkų feta sūrio;
  • Daržovės: jauni burokėliai ir jų lapeliai/lapkočiai, agurkai;
  • Sauja krapų;
  • 6 kietai virti kiaušiniai;
  • 50 ml nefiltruoto obuolių acto;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2-3 v. š. balzaminio acto;

Papuošimui: kapotų krapų ir džiovintų burokėlių.

Šaltibarščių gaminimo eiga:

  1. 2 jaunus burokėlius sutarkuoti šiaudeliais ir pašlakstyti balzaminiu actu. 
  2. Sutarkuoti 2 agurkus ir sumaišyti su tarkuotais burokėliais. Palikti marinuotis keliasdešimt minučių.
  3. Išsivirti kiaušinius, atvėsinti, nulupti.
  4. Į plakiklį sudėti jaunus burokėlius, lapkočius, lapus. Supilti kefyrą, jogurtą, obuolių actą, aliejų ir sudėti sutrupintą fetą sūrį, krapų stambesnius kotus. Įberti druskos, pipirų ir viską suplakti iki vientisos glotnios konsistencijos.
  5. Į sriubinę sudėti sutarkuotus burokėlius ir agurkus, užpilti suplaktais šaltibarščiais, ant viršaus suberti dar supjaustytų agurkų, smulkiai sukapotų krapų ir supjaustytų kiaušinių.
  6. Galima patiekti vienus ar pagal senovinį paprotį kartu patiekti: „virtų vėžių uodegėlių, keptos žvėrienos arba veršienos riekelės, brangios virtos žuvies (pvz., upėtakio) gabalai”.

Kaip mes gaminome su drauge šaltibarščius, galite pamatyti čia.

Lengvo ruošimo!

šaltibarščiai

Susiję produktai

Skanaus Jums linki

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt

 


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.