Mėsa yra pilnaverčių baltymų šaltinis, tačiau mėsa nelygu mėsai. Ką mes pateikiame savo organizmui, kai valgome pramoniniu būdu augintų gyvulių mėsą, suvalgome ir augimo hormonus, ir vaistus, ir chemikalus su kuriais šeriami gyvūnai. Žodžiu, nereikia stebėtis, kad mūsų organizme siaučia hormonai, silpsta imunitetas, stoja virškinimas ir t.t.
Jei jau renkatės mėsą, pasigailėkite savęs ir pasidairykite ekologiškai augintų ar laisvų gyvūnų mėsos. Juk geriau mažas gabaliukas, bet tas, kuris neužterš jūsų organizmo, negu daug pigaus šlamšto. Mėsai geriau susivirškinti (ji virškinama iki 8val) padės gausus daržovių būrys jūsų lėkštėje arba raugintos daržovės. Todėl renkantis baltyminį maistą, visada derinkite jį su daržovėmis- laimėtojų sprendimas. Mėsa (šiuo atveju žvėriena) lėkštėje turi užimti 1/3, o 2/3 DARŽOVĖS!
Elniena ar kita žvėriena minkščiausia bus pagaminta greitpuodyje.
Gaminimas:
Sudėti mėsą (kauliukus ar visą kumpį), užpilti 1l vandens, sudėti prieskonius:
- 3 pomidorai, supjaustyti kubeliais;
- 1 čili paprika;
- 1 česnako galva;
- 5-6 kadagio uogos;
- 3 lauro lapai;
- 1 a.š. raudonėlio arba sauja šviežių.
Troškinti 1val.
Salotos – 3 asmenims:
- 1/4 šviežio kopūsto, šiaudeliais;
- 8-10 ridikėlių, ketvirčiais;
- sultenės lapų ar kitų salotų lapų (gali būti jaunų burokėlių lapeliai);
- 1 morka, šiaudeliais.
Užpilas:
- 2 š. sezamo pastos;
- 1 š. eko obuolių acto;
- po 1/2 a.š. druskos ir pipirų
Išmaišyti ir užpilti ant salotų
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes