Naminė chalva be cukraus

Saulėgrąžos – saulės ir žemės stiprybės sėklos. Tai antioksidantų ir antikancerogenų šaltinis. taigi, drąsiai jas galima įvardinti kaip funkcinį maistą. Chalva – tai, ko gero,  seniausias pasaulyje maisto papildas. Joje gausu mineralų: kalcio, geležies, vario, kalio, cinko, fosforo, natrio ir organinių rūgščių. Chalvoje yra iki 30 % augalinių riebalų, maltozės, riebiųjų rūgščių, dietinių skaidulų. Visų rūšių chalvoje yra daug baltymų, ne mažiau nei mėsoje. Kiekviena chalvos rūšis išsiskiria skirtingomis savybėmis, kurios priklauso nuo pagrindinės žaliavos.

Joje yra didelė įvairovė maistingųjų medžiagų ir fitosterolių. Fitosteroliai yra žinomi gebėjimu mažinti cholesterolio kiekį. Pagrindinis fitosterolis, rastas visuose riešutuose ir sėklose dar naudingas prostatos sveikatai. Saulėgrąžų sėklose yra stiprus antioksidantų derinys-tai selenas ir vitaminas E. Jie abu kovoja su vėžinėmis ląstelėmis ir širdies ligomis. Visa chalva pagaminta pramoniniu būdu yra tiesiog cukraus bomba!… Bet ji labai mėgstama vaikų ir jų tėvelių. Todėl rekomenduoju nusipirkti ekologiškų saulėgrąžų sėklų ir sugaišti 7 minutes virtuvėje, o po to mėgautis namine chalva.

Vienoje geresnių chalvų sudėti tokia:

Energinė ir maistinė vertė 100g: 585 kcal/2435 kJ, riebalų 36,8 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 2,9 g, angliavandenių 47,5 g, iš kurių cukrų 47 g, baltymų 11,8 g, druskos 0 g.

Sudedamosios dalys: saulėgrąžų sėklų masė (56%), gliukozės sirupas, cukrus, saulėgrąžų aliejus, saldymedžio šaknies ekstraktas, antioksidantas E392, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, kvapioji medžiaga vanilinas.

“Pirmo šaukšto” chalvos sudėtis:  300g saulėgrąžų sėklų (75%), 100 g džiovintų datulių (25%).

Energinė ir maistinė vertė: 

133g/mlBaltymai24g
Riebalai49g
sotieji5g
nesotieji42g
Angliavandeniai46g
Cholesterolis0mg
Kalcis109mg
Kalorijos719kcal

Saulėgrąžų  naminė chalva:

  • 300g saulėgrąžų sėklų
  • 100 g džiovintų datulių (išimti kauliukus) arba 5 šviežios datulės

Eiga:

  1. Sėklas sumalti apie 10 sekundžių iki miltų. Nustumti nuo plaktuvo sienelių žemyn.
  2. Pot o mažesnėmis apsukomis malti tol kol jos pradės tirpti, lydytis ir pasidarys vienalytė skysta masė. Tai užtruks apie 5-6 minutes. Jei nėra keičiamo greičio, vis išjunkite ir nustumkite nuo sienelių žemyn. Ji iš pradžių bus lipni, biri, po to pradės lydytis.
  3. Kai saulėgrąžos visai suskystės, suberti datules ir suplakti apie 10sek. Ji bus šilta, biri, riebi masė. Išdėti į indą, suslėgti, atšaldyti kol riebalai vėl sustings.

Pastaba: Diabetikams rekomenduoju dėti dėl saldumo Stevia ar Eritritolį ir plakti dėklas kol pradės jos riebaluotis, bet ne visai ištirps.

Chalvą vartoti gali būti pavojinga, sergant pankreatitu, kepenų ligomis. Kai yra sutrikusi šių organų funkcija, tai yra per sunkus maistas. Taip pat šio produkto reikėtų atsisakyti  ar valgyti labai saikingai norintiems numesti svorio.

Ką reiškia saikingai valgyti chalvą? Tai reiškia, kad chalva turėtų būti delikatesas, nepiktnaudžiaujama kiekvieną dieną. Per dieną rekomenduojama neviršyti 20 – 30 g normos. Chalva reikia mėgautis, o ne stengtis kuo daugiau suvalgyti, nors ir kokia naudinga ji būtų! Ypač dėlto, kad 100 g chalvos turi daugiau negu 600 kcal!

 

Netingėti ir pasigaminti per kelias minutes sveikesnių desertų Jums linki subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

 


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


7 komentarai po “Naminė chalva be cukraus


  1. Aivaras komentuoja:

    Gavosi labai skani chalva! Ačiū už receptą!
    Ir noriu paklausti, o jeigu malti saulėgrąžas iškart kartu su datulėmis?

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Sveiki, Aivarai. Datulės duoda lipnumą ir jei sudėsite kartu su saulėgfrąžomis, nespės susimalti sėklos-bus gabaliukinių saulėgrąžų desertas. Toks variantas tinka “saldainiams”

  2. Rasa komentuoja:

    Ar galima būtų gaminti naminę chalvą iš daigintų saulėgrąžų? Ir jei galima,tai ar sudaiginus jas reiktų išdžiovinti?

  3. Vilma komentuoja:

    Mano klausimas panašus. Ar plaunate (mirkote) saulėgrąžas ir riešutus (gaminant riešutų sviestą)?

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Sveiki, visus džiovintus vaisius plaunu. Jei tai šviežios datulės-tik nuplauti. Jei labai kietos, džiovintos datulės-geriau pamirkyti nors 10-20min.