Duona “Ale fokačija”

Dažnai girdžiu iš klienčių, kad “be baltos duonos gyventi negaliu”… Kaip “mažą nuodėmę” moterys nusiperka “fokačija” itališką duoną ir po to graužiasi, kad vėl privalgė miltų. Kaip sveikesnė alternatyva gali būti ši duonelė, kuri patenkins “baltų miltų” poreikį, bet nebus tokia riebi ir ne taip greitai sudžius. Net savaitę ji po riekelę džiugins jums gomurį. Žinoma, ją išsikepti reikės šiek tiek laiko, t.y. tris kartus prieiti prie jos 5-ioms minutėms! Nesu mielių gerbėja, nes apie jas yra dviprasmiška nuomonė, bet be jų šios kvepiančios fokačijos neiškepsite… Taigi, savaitgalio malonumui patirti, prikvėpinkite namus šia geltona duonele.

fokačija

,,Ale fokačija” raugas:

  • 500 g šilto avižų arba kokoso pieno ( arba vandens);
  • 200 g kukurūzų miltų;
  • 100 g pilno grūdo avižų miltų;
  • 30 g klevų/agavų sirupo (blogiausiu atveju nerafinuoto cukraus);
  • 5 g sausų mielių arba 25 g šlapių mielių;
  • Papildomai:
  • 5 g (1 nubrauktas šaukštas) druskos;
  • 300 g pilno grūdo avižų miltų;
  • 1 š jūros kopūstų.

,,Ale fokačija” gaminimo eiga:

  1. Sausas mieles sumaišyti su nedideliu kiekiu pieno ir sirupo, po to įmaišyti visus ingredientus, užkloti ir palikti 3 valandoms šiltoje vietoje. Jei naudosite šviežias mieles, prireiks gal tik valandos. masė padvigubės.
  2. Įmaišyti papildomus produktus, paviršių plonai pabarstyti kukurūzų miltais ir uždengus vėl palikti kelioms valandoms, kol masė pakils dvigubai.
  3. Skardą 25x25cm patepti ghee sviestu, pabarstyti kukurūzų miltais, atsargiai išversti tešlą (kuo mažiau suspaudžiant burbulus), pabarstyti kukurūzų miltais ir dėti šį kartą į šaltą orkaitę!
  4. Kepti 30 min./150C- tešla gražiai pakils. Po to padidinti temperatūrą iki 200C ir dar kepti 30min. Stebėti, kad nesudegtų. Ištraukus iš orkaitės, po 20 min. būtinai išversti atsargiai duoną ant grotelių ir palikti atvėsti. Pjaustyti ir valgyti tik visai atvėsintą.
  5. Priminsiu, kad fokačija tinka pusryčiams su salotomis ir pietums prie vegetariškų sriubų ar salotų. Galite plonai užsitepti sviesto ar užsidėti avokado riekelę.

duona

Skanaus jums linki,

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.