Balandėlius prisimenu kaip mėgstamiausią mano mamos patiekalą. Ji gamindavo su tokia meile, o aš sėdėdavau ir valgydama raukydavausi, kapstydavau po mėsą ir išrinkinėjau tik ryžius. Atsiprašau, mamyte, bet man su mėsa nepatiko… Todėl gaminu savo versiją, kurią valgau su pasitenkinimu, bet gaminu ne dažnai, nes užima laiko pasiruošti kopūstą ir išsivirti pupeles. Tačiau rezultatas vertas įdėto laiko.
“Rytietiški balandėliai” (20 balandėlių):
1 kopūsto galva, išjauti viduriuką ir apvirti 15 min. Nuimti lapus, nupjauti lapkotį.
Garnyrui:
- 10 pievagrybių;
- 4-5 saliero stiebai, 1 cm gabaliukais;
- 2stambios morkos, pusiniais griežinėliais;
- 1/2 saliero, šiaudeliais;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 š nerafinuoto aliejaus – kepimui.
Balandėlių įdarui:
- 700 g (3stiklinės) virtų raudonų pupelių;
- 100 g (0,5l) bolivinės balandos kruopų, išvirti;
- 10 džiovintų pomidorų, pamirkyti ir supjaustyti smulkiai;
- 1 stambi morka, sutarkuoti šiaudeliais;
- 1/3 saliero, sutarkuoti šiaudeliais;
- 1 š ghee sviesto, pakepti;
- 2 skiltelės česnako, sukapoti;
- Prieskoniai: po 1 š. kalendros, kumino, čiobrelio ir raudonosios paprikos miltelių, 1 a.š. druskos, pipirų (galima dėti čili).
- Užpilti ant balandėlių: 400 g trintų pomidorų, 3-4 lauro lapai, druskos, pipirų, kadagio uogų.
Raudonųjų pupelių balandėliai – gaminimo eiga:
- Pupeles išbrinkinti per naktį, išvirti pasūdytame vandenyje 40 min., atvėsinti.
- Sudėti į smulkintuvą česnakus, pupeles ir sukapoti iki faršo konsistensijos.
- Ant ghee su prieskoniais pakepti morkas, svogūnus ir salierus. Sumaišyti su pupelėmis ir gautą masę įsukti į kopūsto lapus kaip balandėlius.
- Ant plačios keptuvės (ar puodo dugno ) įpilti aliejaus, sudėti garnyrui skirtas daržoves, pabarstyti prieskoniais ir pakepti 2-3min.
- Po to ant daržovių sudėti balandėlius, užpilti trintais pomidorais ir troškinti 20 min. Galima daržoves sluoksniuoti su balandėliais, jei pasirenkamas aukštesnis puodas. Patiekiant pabarstyti žalumynais.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes