Šią vasarą, tikriausiai, bus sumuštas ne tik oro karščio rekordas, bet ir didžiausias suvalgytų ledų kiekis… Karštą dieną taip ir traukia žmonės prie ledų šaldytuvo. Tačiau, stebint, kaip renkasi ledus, nepastebėjau nei vieno, kad skaitytų etiketes. O vertėtų, nes akcija ar graži pakuotė gali slėpti daug pavojų apie kuriuos ir paposgtringausiu. Vienas tikrai neginčijamas ledų privalumas-tai tirpstant šaltam gabaliukui jūsų burnoje, veidą visada nušviečia palaima ir šypsena. Jie tikrai suteikia daug malonumo, nes riebus ir saldus skonis tuoj pat dirgina pasitenkinimo receptorius. Kiek ir kokių ledų galima suvalgyti, kad po to neužgraužtų sąžinė?

  1. Porcijos dydis

Ledai- tai kalorijų, riebalų ir cukraus bomba. Dar be viso šio gėrio, nemielų žodelių plejadą rasite etiketėse:konservantai, stabilizatoriai, dažikliai, kvapikliai… Todėl, jei jau nusprendėte, kad tik ledai išgelbės jums gyvybę, suvalgykite ne didesnę kaip teniso kamuoliuko dydžio porciją. Nepirkite visos ledų dėžės, nes negalėsite sustoti valgyti… Žinoma, jei šventei svečiams patiekti tortą ar ledų porciją, vienareikšmiai prioritetas atitenka ledams, nes kokybiškuose, iš jogurto ar grietinėlės pagamintuose leduose yra dar ir naudos.

Geriausia rinktis ledus be priedų, o juos praturtinti tikrai sveikatai palankiais ingredientais-šviežiomis uogomis, riešutais, sėklomis. Juos reikėtų valgyti kaip atskirą patiekalą, o ne kaip desertą po maisto. Po maisto jie sutrikdys visą suvalgyto maisto virškinimo procesą. Tegul tai bus jūsų priešpiečiai, bet nepamirškite, kad vienoje ledų porcijoje yra ne tik iki 300-400ckal (o jei su glaistu dar ir daugiau), bet ir apie 9-11 gramų cholesterolio papildymui sočiųjų riebalų. Maždaug tiek pat sočiųjų riebalų rasite suvalgę “McDonald’s Big Mac” (10 g sočiųjų riebalų), o tai jau apie pusę galimos dienos normos sveikiems suaugusiesiems. Kalorijų čempionas yra plombyras ir jei dar glaistytas šokoladu… . Pasirinkdami tokius ledus, pagalvokite, kas jums svarbiau: saldus ledo gabalėlis ar papildomas kilogramas.

Pagalvokite, gal geriau tų pačių kalorijų gauti suvalgius gerą pietų porciją žuvies ar mėsos su salotomis, negu kamuoliuką ledų, kuris jus tikrai nepasotins?

  1. Etiketės

Ko leduose(ir kituose produktuose) yra daugiausa, rašoma pirmose eilėse, mažėjant ingredientų, jie stumiami į galą. Pavyzdys: „ant ledų pakuotės parašyta ledai iš grietinėlės, o etiketėje pirmu numeriu pažymėtas vanduo…“. Taigi, už ką mokame?

Taigi, pirmiausia ieškokite pieno ar grietinėlės, jogurto ar sulčių, o ne pieno miltelių, vandens ar koncentratų. Tikri ledai turi turėti tik kelis ingredientus: pienas/grietinėlė ar jogurtas; cukrus ir vanilė. Bet tai nerealu. Tokius ledus galima pasigaminti patiems, bet nenusipirkti. Kuo ledai brangesni, tuo buvo naudotos kokybiškesnės medžiagos. Taigi, skaitykite ir rinkitės: kuo mažiau ingredientų, tuo ledai geresni. Ieškokite su mažesniu kiekiu cukraus, nes dažnai rasite iki 25-30g cukraus/100g produkto. O nepanaudota cukraus energija nugula ant vidaus organų ar aplink juosmenį riebalų pavidalu. Jei ledai su vafliu ar glaistu, turi būti surašytos ir jų sudedamosios dalys. Jei nėra, gamintojai nesąžiningi.

  1. Data

Ledai paprastai turi ilgą galiojimo laiką, bet patarčiau žiūrėti pagaminimo datą. Kuo šviežesni ledai, tuo didesnis šansas, kad jie nesikristalizavo, nebuvo pažeistos laikymo sąlygos ir t.t.

  1. Tekstūra ir forma

Ledai pagal gamybos būdą skirstomi į dvi rūšis: minkšti ir grūdinti. Parduotuvėje rasite tik grūdintus ledus. Grūdinti ledai yra gaminami masę užšaldant, po to frezuojant ir formuojant. Minkšti ledai nepraeina grūdinimo stadijos, todėl jų trumpas galiojimo laikas. Jie parduodami kabinant šaukštu iš ledų konteineriukų ir yra sveikesnis pasirinkimas negu fasuoti parduotuviniai ledai. Beje, jų ir kaina žymiai didesnė. Jų gamyboje dažnai naudojami natūralesni ingredientai, mažiau dažų ir kvapiųjų medžiagų.

Renkantis ledus iš parduotuvės šaldiklių, apčiupinėkite, kad ledai nebūtų pakeitę formą. Jei taip, vadinasi pakeliui jie atšilo ir vėl buvo sušaldyti. Tokiais ledais galima net apsinuodyti.  Valgant neturi matytis kristalinių darinių, netolygiai išmaišytų spalvų ar priedų. Jei taip yra, vadinasi pažeista gamybos technologija. Šokoladinis glaistas tturi būti gražiai rudas, be jokio pabalimo. Jei šokoladinis paviršius pabalęs, gražinkite ledus pardavėjui.

Ledai vafliniame puodelyje yra labai patogu. Bet, jei indelis traškus, saldus, vadinasi jame aibė cukraus ir hidrintų augalinių riebalų. Geriausias pasirinkimas vienas rutuliukas minkštų ledų į serviravimo indelį.

  1. Riebalai

Riebalai leduose yra privalomi. Kitas klausimas-kokie ir kiek?

Ledai yra suskirstyti į tris tipus: 1.- ledai su pieno riebalais, 2. – ledai su augaliniais riebalais. 3 – sorbetai ir šerbetai.

Grietininiai ir pieniški ledai negali turėti augalinių riebalų. Jų sudėtyje turi būti tik pieno riebalai ir baltymai. Jų maistinė vertė aukščiausia.

Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

  • pieniškus, kuriuose pieno riebalų 0,5- 7 %,
  • grietininius, kuriuose pieno riebalų kiekis 8 – 11 %,
  • plombyrą, kuriame pieno riebalų ne mažiau kaip 12 %, o gali siekti net iki 20%.

Deja,norint atpiginti ledų gamybą, dažnai pieno riebalai keičiami augaliniais riebalais. Dažniausiai naudojamas palmių aliejus. Iš Afrikoje augančių palmių gauta žaliava yra iš viso netinkama maistui. Tačiau jis yra dezodoruojamas, panaikinama spalva, hidrinamas ir gaunama labai patraukli , pigi žaliava maisto pramonei.. Palmių aliejus lėtina medžiagų apykaitą, prisideda prie cholesterolio plokštelių formavimosi. Verta paminėti, kad ledai su augaliniais riebalais yra daug pigesni. Pavalgius tokių ledų, ant liežuvio lieka nemaloni plėvelė.

Tirpdami ledai su natūraliais pieno riebalais, nekeičia skonio ir lieka skani putelė. O su augaliniais riebalais, jie tuoj pat ištyžta, pasileidžia vanduo ir pakinta skonis.

Taigi, sveikesnis, mažiau riebus pasirnkimas kuo natūralesni jogurtiniai minkšti ledai.

  1. Sorbetas ir šerbetas

  • Pagal Europos tradiciją vaisiniai ledai skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas yra ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje paprastai yra iki 1 proc. riebalų.

Juos pagaminti namuose užtenka 2 ingredientų:vaisių ir vandens arba tik sulčių. Tačiau etiketėse pamatysite ilgą sąrašą papildomų ingredientų. O pirmoje vietoje bus vanduo,cukraus sirupas su priedais, o ne vaisiai ar sultys. Taigi, jei juose mažiau riebalų, tai tikrai daugiau cukraus, kuris organizme vis tiek virs riebalais, nes po ledų, tikriausiai, nebėgsite kroso, o tingiai gulėsite ant saulutės. Glikeminis indeksas tokių ledų yra labai aukštas ir diabetu sergantiems ar turintiems viršsvorį jie tikrai nerekomenduojami. Geriau specialiose formelėse užsišaldyti trintų vaisių ar šviežiai spaustų sulčių.

Šiuos ledus gali rinktis vartotojai, kuriems nepatinka pienas ar grietinėlė.

Pagal vaisių kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

  • vaisinius, kuriuose ne mažiau kaip 20 % vaisių arba 2,5 % vaisių sulčių,
  • sorbetą, kuriame turi būti ne mažiau kaip 25 % vaisių,
  • šerbetą, kuriame ne mažiau kaip 10 % vaisių ir turi būti ne mažiau kaip 1 % riebalų.

Ieškokite teisybės, žinodami kas turėtų būti!

  1. Dažikliai ir kvapai

Vaniliniuose leduose ieškokite vanilės, o ne kvapo, šokoladiniuose-kakavos, o ne dažo ir kvapo, rinkitės ne vaisių skonio, o su vaisiais ir t.t. Kuo mažiau spalvoti, artimi baltai spalvai ledai, tuo mažiau visokio brudo privalgysite. Beje, pieniški ledai neturi būti labai balti, kitu atveju pridėta balinančių medžiagų.

8.Konservantai

Daugelyje ledų jie yra visada, nes ilgas galiojimo laikas, bet jei bandysite, gal rasite ledų be konservantų.

 

  1. Stabilizatoriai,emulsikliai

Jūs negalite nusipirkti ledų be stabilizatorių… Tai yra būtinas bet kokių ledų ingredientas, leidžiantis produktui išlaikyti  formą. Venkite sojų lecitino.

Sveikiausi ledai su natūraliais natūralių ingredientais, tokiais kaip agar-agaras arba želatina.

  1. Vaikai ir ledai

Iki 3 metų vaikams iš viso nerekomenduojama duoti ledų. Jų fermentų Sistema nepasiruošusi suvirškinti tokio produkto. Be to, šaltas maistas kenksmingas bet kuriam organizmui, o ypač jautriai vaikų gleivinei. Jei vyresni vaikai valgo ledus gatvėje, didelis pavojus apsikrėsti nuo nešvarių rankų, aplaižant pirštus. O ir patys leiskite ledams atšilti, nevalgykite neplautomis rankomis, nerykite, o laižykite, mėgaukitės mažais kąsneliais.

  1. Naminiai ledai

Pasigaminti ledus labai paprasta. Sušaldytus gabaliukais vaisius ar uogas suplakite blenderiu iki sniego konsistencijos. Įdėkite 1 šviežią banana areba įpilkite 100ml grietinėlės ir dar kartą viską perplakite. Tik tokie ledai bus TIKRAI sveiki ir skanūs. Jūs patys kasdien galite pasimėgauti tokiu desertu ir kaskart skirtingo skonio.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

0 Shares