Apie druską

Druska daugelio vadinama “baltoji mirtis”, kaip ir cukrus, bet iš tikro ji mums labai reikalinga, bet teisinga ir nedideliais kiekiais. Juk negalime lyginti kokybės žuvies, auginamos tvenkiniuose ir pagaunamos laukinėje gamtoje. Juk ne tas pats yra laisvų vištų kiaušinis ir tas, kuris padėtas po elektros šoko, su atspaudu. Jei suprasite kiek jos reikia ir kokią naudoti, ateityje galite išvengti padidinto kraujospūdžio, kuris yra pagrindinė infarkto priežastis.

Kas yra druska?

Natrio chloridas. Druskoje yra 40% natrio ir 60% chlorido. Natrio žmogui labai reikia, nes jo organizmas nei pasigamina, nei kaupia, vadinasi turime gauti su maistu. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja valgyti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną, t.y. apie arbatinį šaukštelį. Amerikos širdies asociacija -3,8. Šiuo metu daugelis šalių vartoja 9-12 g per dieną, o lietuviai 18 g/dieną, t.y. dvigubai rekomenduojamos maksimalios normos. Nepamirškime, kad tai, ką patys beriame į maistą – matome, bet kiek dar jos suvartojame paslėptos!

Druska reikalinga, norint išvengti raumenų spazmų, ji atsakinga už skysčių balansą organizme ir nervų darbą (padeda greičiau pasišalinti kortizoliui iš kraujo), nervinių impulsų perdavimą (mūsų organizmui reikia tinkamo kiekio elektrolitų), vandens ir mineralų balansui palaikyti, padeda palaikyti organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, patekti maisto medžiagoms ir deguoniui į ląsteles. Natrį mes prarandame šlapindamiesi ir prakaituodami. Jei geriama labai daug vandens, galime natrį išplauti iš organizmo.

Štai kodėl visi sportininkams skirti gėrimai turi sudėtyje natrio. Jei neatstatomas natrio balansas, gali pradėti svaigti galva, jaustis silpnumas.

Saikingas geros druskos vartojimas būtinas dėl kalcio ir kitų mineralų kraujyje palaikymo.

Ji svarbi virškinimo procese, nes suaktyvina burnoje esantį fermentą amilazę, kuris padeda suskaidyti maistą. Virškinimo procese iš druskos susidaro druskos rūgštis (vandenilio chloridas), kuris stimuliuoja skrandžio sieneles ir padeda virškinti, suskaidyti maistą. Kaip jūs manote, kodėl kavinėse dažnai atneša užkandėlėms sūrių sausainukų ar čipsų? Kad tuoj pat organizme padidėtų druskos perteklius ir mes jaustume troškulį… o tuo pačiu pirktume gėrimus! Užsisakome gėrimus su cukrumi arba gazuotus ir įsisukame į uždarą ratą – t.y. dar labiau troškina.

Ypač sūraus maisto valgymas ir menkas vandens gėrimas pavojingas vasarą. Išprakaitavus ir pasistiprinus čipsais, neatstačius vandens balanso, gali įvykti organizmo dehidratacija. Tokiais atvejais ligoniams į veną lašinami druskos tirpalai arba rekomenduojama gerti daug pasūdyto vandens. Svarbiausia žinoti savo sveikatos būklę, kokį maistą jūs valgote ir “nepersūdyti” su nukrypimais – t.y. visiškas druskos atsisakymas gali sukelti taip pat problemų.

Per didelis druskos vartojimas sulaiko vandenį kraujyje, širdis apkraunama, kyla spaudimas. Žmonės, kurie valgo sūriai, dažniausiai ir skundžiasi kraujospūdžio problemomis.  Natrio perteklius per laiką sukelia hipertenziją ir kitas širdies kraujagyslių ligas. Taip pat kyla osteoporozės rizika ir inkstų akmenų susidarymo galimybės.

Japonijoje atliktų tyrimų duomenimis, didesnis druskos vartojimas (20 g per dieną) skatina kalcio išsiskyrimą iš organizmo, o tai gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių. Japonų mokslininkai išsamiais tyrimas nustatė, jog, nuolat vartojant sūdytus produktus, padidėja rizika susirgti skrandžio vėžiu. Ypač tai gresia stipriajai lyčiai. Japonijos sveikatos apsaugos ir darbo ministerija užsakė grandiozinius tyrimus – onkologijos specialistai 11 metų stebėjo 40 tūkst. vidutinio amžiaus japonų sveikatą ir gyvenimo būdą, ypač daug dėmesio skirdami mitybos įpročiams. Tyrimų duomenys parodė, kad vienas iš 500  sūriai valgyti mėgstančių vyrų labai rizikuoja susirgti skrandžio vėžiu (palyginus su duomenimis, kad vienas iš 1000 mažai druskos vartojančių vyrų rizika susirgti šia liga). Moterims, net ir mėgstančioms valgyti sūriai, rizika gerokai mažesnė – galimybė maždaug 1 iš 2000.

Kam reikėtų ypač riboti druskos vartojimą ir atidžiai rinktis produktus?

*žmonėms virš 50 metų

*diabetu sergantiems

*turintiems aukštą ar padidintą kraujospūdį Druska gardiname maistą, bet galime daugeliu atveju pakeisti salierais, žolelėmis, česnaku ar obuolių actu.

Pirkdami druską skaitykime etiketes. Balta, biri “stalo druska”- tikrai nuodas, nes tai rafinuotas, išvalytas nuo mineralų, išbalintas produktas. Į tokią druską dar pridedama cheminių priedų, kad kristalai nesuliptų. Aliuminis esantis šioje druskoje gali skatinti degeneracines ligas , tokias kaip Alzhaimeris. Taigi, tai jau nieko gyvo neturintis, 97% natrio chlorido produktas. Ji pigus konservantas, kuris naudojamas pramoniniams gaminiams. Kai kuriose druskose natris pakeičiamas kaliu – tokia druska žymiai geresnė. Joduota druska yra ta pati iškastinė druska, tik ji papildyta kalio jodidu. Tačiau jodo galima gauti nebūtinai iš druskos – nemažai jo turi visokios jūros žuvys ir jūros kopūstai. Daug geresnė už iškastinę druską yra jūros druska, kuri turi ir mineralų, ir nerafinuota. Pati geriausia ir brangiausia yra išgaunama Prancūzijoje, Guerande regione rankomis nuo jūros paviršiaus renkama druska – “Fleur de sel”.  Akademija “Pirmas šaukštas” rekomenduoja nerafinuotą, rožinę Himalajų druską, kuri yra natūralus gamtos produktas su mineralais ir už protingą kainą.

Žodžiu, valgykime daug kalio turinčių produktų (tame tarpe špinatų, braškių), kurie atsveria natrio poveikį ir vartokime himalajų ar kitą nerafinuotą druską, berdami ją ant pagaminto maisto, o ne gaminimo proceso metu. Aš pati namuose su smulkintuvu susimalu 30 g (1 pakelis) jūros kopūstų ir 3 š. himalajų rupios druskos ir susipilu į sandarų, neperšviečiamą indelį. Jis stovi vietoj druskos ant stalo. Kur tik įmanoma, stengiamės berti tokį mišinį, nes taip papildome natūraliai ir organizmo jodo atsargas. Liežuvio receptoriai tuoj pat pajus sūrų skonį ir perduos smegenims, kad jau sūru. Gaminant tikrai perdedame druskos, kurios perteklius mums kenksmingas. Atminkite, kad druska ir cukrus yra pagrindiniai konservantai ir skonio stiprikliai, todėl jei normaliai rekomenduojama suvartoti 2,400-3,000 mg/dieną, tai kiekis stipriai išaugs, jei pirksite supakuotus ar konservuotus produktus. Sumažinsime iki normos druskos vartojimą ir išvengsime sveikatos problemų.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.