Kai šviežios bulvės pasiekia mūsų namus, tai baigiasi pietų gaminimas, nes tuomet valgome arba su silke ir svogūnais, arba su visokiais “šaltibarščiais” ir jų variantais. Atsivalgome per vasarą ir vėl laukiame mažų, šviežių, žeme kvepiančių požeminių gumbelių. Nereikia bijoti šio produkto, manant, kad jos tukina. Jos yra naudingas , ląsteliena turtingas maistas, taip pat puikus kalio šaltinis širdies veiklai palaikyti. Viskas priklauso kaip jas gaminsite. Jei bulves nuskusite, jau jos virdamos praras dalį maistinių medžiagų, nes daugelis vitaminų yra tiesiai po plona odele. Jei  kepsite aukštoje temperatūroje, praras daug vitaminų, tame tarpe ir vitaminą C, kurio bulvėse daugiau negu avokade. O kai sugrūsite išvirtas bulves į bulvių košę, stipriai pasikeis jų GI (glikeminis indeksas) ir šoktels į viršų- taip bulvė greitai virs gliukoze mūsų kraujyje. Žodžiu, nesikankinkite su sudėtingais bulvių patiekalais, jei norite naudos! Jas tik nuplaukite, sudėkite į tinkliuką, įpilkite vandens, kad nesiektų bulvių ir virkite ant mažos kaitros 20minučių. Valgykite su lupena, neišmeskite tai, kas naudingiausia.

“Ale šaltibarčiai”

2-3 trumpavaisiai agurkai, sutarkuoti burokine trintuve

50 g (sauja) špinatų, supjaustyti smulkiai, keraminiu peiliu

10-12 svogūno laiškų, supjaustyti smulkiai

5-6 šakelės krapų, bazilikų, sukapoti smulkiai

1 šaukštelis kaparėlių

1 citrinos sultys

1/2 arbat.š. druskos ir pipirų

Viską užpilti suplakus lygiomis dalimis natūraliu jogurtu ir pasukomis ar rūgpieniu. Aš naudojau 350 ml avių jogurto ir 400ml pasukų.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Daugiau receptų mano knygoje:

Knyga