Manęs dažnai klausia ar aš “verdu sriubas”? Atsakau: “abu žodžiai nelabai tinkami maisto gamyboje”.

  1. jei neįsivaizduojate savo gyvenimo be “sriubos” , tuomet geriau gaminti troškinius, kurie nuo pastarosios skiriasi dviem dideliais dalykais-mažesniu vandens kiekiu ir trumpesniu virimo laiku. O toks patiekalas duoa daugiau naudos jums.
  2. virti sriubu tikrai nereikia, nes suvirusios daržovės yra bevertis maistas. Virti tereikia daržovių sultinius iš šakninių daržovių, kuriuos po to galima naudoti košėms ar padažams. Bei mėsos sultinius nuo kaulų (kas ne vegetarai) ir tai rinktis tik laisvai augusių gyvūnų dalis.

Taigi, kad anyta nesakytų, jog kankinu jos sūnelį, jnos apsilankymo proga išviriau sriubą, kuri mano šeimos namuose būna retas svečias (gal tik šaltais žiemos vakarais). Be to, gera proga patuštinti šaldiklio atsargas. Šios sriubos ingredientai gali kisti priklausomai nuo sezoniškumo, bet du – džiovinti baravykai ir lęšiai) yra skonio ir konsistencijos topas.

Reikės 4 porcijoms:

1 svogūnas (100g), supjaustyti kubeliais

1 stambi morka, supjaustyti griežinėliais

1/2 stiklinės geltonųjų (arba žaliųjų) lęšių

2 skiltelės česnako

10 g (saujelė) džiovintų baravykų

2 švieži baravykai arba dubenėlis rudmėsių, kubeliais (žiemą galima dėti  šaldytus grybus)

150 (saujelė) šparaginių pupelių (žiemą tinka šaldytos)

1 š. ghee sviesto

600 g vandens ar daržovių sultinio

Prieskoniai: 1 arbat.š ciberžolės, 2 lauro lapai, druskos, pipirų, čiobrelių

Pagardinimui: švieži krapai ir po šaukštą natūralaus jogurto.

EIGA:

  1. Puode ištirpinti sviestą, suberti visus prieskonius ir pakepinti 30 sek.
  2. suberti supjaustytą svogūną ir morką. Pakepinti 30 sek.
  3. Suberti lėšius, išmaišyti ir suberti šaldytus ar šviežius supjaustytus grybus. Uždengti ir patroškinti 2 minutes, kad susigertų visi skoniai į lęšius.
  4. Supilti į puodą vandenį, džiovintus grybus ir pavirti 10 minučių.
  5. Suberti supjaustytas špoaragines pupeles ir dar pavirti 3 minutes (jei šviežios) arba 7minutes (jei šaldytos)
  6. Suberti į puodą sukapotą česnaką, išjungti puodą ir palikti uždengus dar kelias minutes “atsikvėpti”.
  7. Patiekti su šaukšteliu natūralaus jogurto, pabarstytą petražolėmis ar krapais.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Daugiau receptų rasite mano knygoje:

Knyga