Taip taip, ne tortas, o tartas. Tačiau iš esmės nėra jokio skirtumo kaip pavadinsite-tortas, pyragas ar tartas. Tiesiog, pyragai trapios, kapotos tešlos pagrindu su įvairiais įdarais vadinami būtent taip. Gal labiau girdėtos “tartaletės” – maža tokio pyrago versija.

Sugaišę keliasdešimt minučių, rezultatu būsite patenkinti, nes kepinys be cukraus ir gliuteno t.y. dviejų nepalankiausių sveikatai produktų.

Pagrindui:  

100 g žemės ar anakardžio riešutų, sumalti iki miltų arba mažesnio riebumo miltų

110 g kukurūzų arba neriebių sezamų miltų

110 g kokoso miltų

1/2 arbat.š druskos

1 arbat.š cinamono (arba 1 lazdelę sumalti kartu su riešutais)

5-6 kardamono ankštys-sugrūsti ir sutrinti sėklas (nebūtinai)

150 g natūralaus jogurto

100 g sviesto

EIGA:

  1. Jei naudosite riešutus, o ne jau paruoštus miltus, suberiate į blenderį riešutus ir sumalate iki miltų. Palikti blenderio inde.
  2. Sudėti visus sausus ingredientus, sumaištyi kelias sekundes ir sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir jogurtą. Patariu dėti iš pradžių 100 g jogurto, pakapoti ir pažiūrėti ar gavosi lipni tešla kaip plastelinas ar per sausa. Nes, imant jau paruoštus miltus, užteks ir 100 g jogurto, riešutai absorbuos skysčio daugiau. Pridėti visada suspėsite. Išklojate atsidarančiais kraštais formą gauta tešla, galima įkloti kepimo popieriaus ir suberti pupas ar žirnius ir kepti įkaitintoje orakitėje 15min./200C.
  3. Aš prispaudžiau kita silikonine forma, kuri ir paliko atspaudus ant pagindo. Kol kepė tarto pagrindas, pasiruošiau įdarą.

Įdarui reikės:

200 g graikinių riešutų _pamerkti nakčiai, ryte perskalauti

4 L dydžio kiaušinių (atskirti baltymus)

2 šaukštai Sukrin +  arba 50 g agavų syrupo

100 g minkšto sviesto

200 g džiovintų datulių (pamerkti nors 20 minučių šiltame vandenyje)

1 prinokusio banano

1 apelsino ar 100 g apelsinų sulčių

40 g kokoso miltų

2 šaukštai džiovintų spanguolių (nebūtinai)

EIGA:

  1. Tryniuis, sviestą, bananą, apelsiną, datules, saldiklį ir kokoso miltus suplakti blenderiu iki minkštos košelės.
  2. Lėtai, atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus ir riešutus, spanguoles.
  3. Sukrėsti įdarą ant apkepto pagrindo, išlyginti ir kepti toliau dar apie 40minučių /170C su oro pūtimu.
  4. Ištraukus atvėsinti, puošti uogomis, vaisiais, tarkuotu šokoladu. Aš tiesiog užbėriau šaldytas šilauoges.