Sveikuoliai ir vegetarai Kale lapus vadina “Jautiena”, vitaminų bomba” ar žaliuoju karaliumi”. KODĖL?

  • Gausu geležies. 
  • Didelis kalcio kiekis. 
  • Labai daug vitamino K. Padidintas vitamino K kiekis gali padėti sergantiems Alzhaimerio liga.
  • Itin daug vitamino A ir C.
  • kale-lapinis-kopustasLabai mažai kalorijų, gausu ląstelienos ir nulis riebalų. 1 puodelis (~70g) šios daržovės turi 36 kalorijas, 0 gramų riebalų ir 5 gramus ląstelienos, suteikiančios sotumo jausmą ir padedančios įveikti virškinimo sistemos negalavimus.
  • Puikus detoksikuojantis produktas, gausus antioksidantų. Jame gausų ląstelienos ir sieros – organizmą valančių ir tinkamą kepenų darbą palaikančių medžiagų. Šioje daržovėje esantys karotinoidai ir flavonoidai gali būti itin reikšmingi vėžinių ligų prevencijai.
  • Naudingas priešuždegiminis produktas. 1 puodelyje šio produkto yra 10% omega-3 riebalų rūgščių dienos normos. Omega-3 riebalų rūgštys padeda išvengti artrito, astmos ir autoimuninių sutrikimų.
  • Padeda palaikyti sveiką širdį. Kale lapinio kopūsto vartojimas gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Salotoms reikės:

1/4 violetinio kopūsto

2-3 Kale kopūstų lapai

2-3 š moliūgų sėklų (geriau eko)

2 š sezamo sėklų

Padažas:

2 š tahini pastos (sezamo sėklų pasta)

3 š balzaminio acto

1 a.š medaus

3 š sėmenų aliejaus

1/2 citrinos sulčių, druskos, pipirų

 

EIGA:

  1. sėklas lengvai pakepinti ant sausos keptuvės
  2. mėlyną kopūstą sutarkuoti ar supjauastyti kuo plonesniais šiaudeliais
  3. Kale kopūsto lapus nuplėšti nuo storojo lapkočio ir sumaišyti su mėlynuoju kopūstu.
  4. Suplakti visus padažo ingredientus ir užpilti ant kopūstų. Sumaišyti viską gerai, išdėti į lėkštę ir pabarstyti sėklomis.

 

Tokios salotos gali būti valgomos:

*ryte/vakare su kiaušiniais, duona su sviestu

*prie troškintos mėsos

*žuvies

*makaronų

  • O mums skaniausia bei soti vakarienė – šios salotos su virtais žaliaisiais lęšiais. Lęšius gardiname tik druska, kapotais česnakais ir sviestu…

Būti stipriems JUMS linki subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė