Nepraleidžiu progos namo parsinešti sterko ar starkio (tai tas pats). Tai karališka žuvis, kurios balta mėsytė, mažai ašakota ir sultinga tinka bet kokio amžiaus žmogeliui, o ir gurmanai nuryja seilę. Jos ruošti ypatingai nereikia, nes jos tiesiog neįmanoma sugadinti (nebent perkepti ar pervirti). Svarbu pasigaminti skanų garnyrą ir nepražudyti jos padažuose, kad neužgoštų švelnaus, į vėžio ar krabo mėsytę panašaus skonio.

3 asmenims pietūs ar vakarienė:

Vienas sterkas (apie 1,2kg)

1 didelis svogūnas, smulkiais kubeliais

1 vidutinis burokėlis, sutarkuoti kuo smulkesne tarka

keli žiedynai brokolio ir /ar kalafijoro

1/2 jaunos cukinijos, supjaustyti kubeliais

3 skiltelės česnako

2 š ghee sviesto

1 š aliejaus – ant išvirtų makaronų

Prieskoniai: druska, pipirai, balzaminis actas,lauro lapas, keli žirneliai pipirų, 1 arbat.š ciberžolės,1 citrina

Garnyrui dar galima išsivirti žaliųjų sojos pupelių Fetucine makaronų.

Eiga:

Žuvį nuplauti, išskrosti, padaryti filė. Į Saladmaster troškintuvą galima įpilti 3 šaukštus vandens, paguldyti filė, pagardinti druska, pipirais, norimais prieskoniais (barsčiau namų gamybos sumaltais džiovintais porais, salieru, pasternoku). Ant žuvies viršaus paskirstyti šaukštą sviesto, lauro lapą ir troškinti 5minutes uždengus. Paprastose troškintuvėse reikėtų įpilti daugiau vandens arba įkaitinti sviestą, suberti lauro lapus ir suguldyti žuvies filė. Stebėti, kad neišgaruotų vanduo, o žuvis nebūtų sausa).

Po 5 minučių suberti kalafijoro žiedynėlius, cukinijos kubelius, apšlakstyti pusės citrinos sultimis ir dar patroškinti uždengus dangčiu 8minutes ant mažos ugnies. Baigus trokšti, apšlakstykite likusios pusės citrinos sultimis.

Kitame puode išsivirti per 5 minutes makaronus (vandenį užkaiskite iš anksto), o keptuvėje – pasigaminkite burokėlių garnyrą:

Keptuvėje ištirpinti vieną šaukštą lydyto sviesto, suberti ciberžolę ir pipirų žirnelius.

Po 30 sekundžių suberti svogūnų kubelius ir apkepti 1 minutę, intensyviai maišant.

Sudėti sutarkuotus burokėlius, pašlakstyti balzaminiu actu (apie 2-3 šaukštus) ir uždengti. Troškinti ant mažos ugnies kol ištrokš žuvis. Jei reikia, papildykite šlakeliu vandens. Baigus trokšti, įberkite  kapotus česnakus ir druskos.

Turėjau dar iš anksto likusių keptų moliūgo kubelių, tai įmaišiau į ištroškusius burokėlius.

Galima valgyti tik žuvį su raugintais kopūstais ar tik su burokėliais. Visi variantai be pralaimėjimo!

Skanaus

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė