Receptas iš LRT  laidos “Klauskite daktaro”

A. Unikausko teigimu, natūralių antibiotikų galima rasti ir gamtoje: „Mes, lietuviai – turtinga tauta, nes mūsų daržuose ir miškuose auga vadinamieji natūralūs antibiotikai – produktai, kurie padeda naikinti užkratus ir kovoja su bakterijomis be jokio šalutinio poveikio.“

Vienas tokių, sako jis – spanguolės, kuriose didelė vitaminų koncentracija. „Jau nuo senų laikų spanguolės laikomos natūraliu antibiotiku. Jos veikia prieš virusus, turi bakteriostatinį ir baktericidinį poveikį. Jos sudaro veistis bakterijoms nepalankią terpę ir jas naikina. Ten esantys glikozidai ir antocianinai užkerta kelią šlapimo pūslės, inkstų, žarnyno ir burnos infekcijoms“, – teigia gydytojas.

Visą laidą apie spanguoles galite peržiūrėti čia, o mano receptai nuo 36 minutės:

Foto iš LRT laidos “Klauskite daktaro”

Spanguolių žėlė

300 g spanguolių

2 a.š. (5g) agar agaro –augalinio želatino

1 persimonas

250 ml vandens

2 š  Sukrin saldiklio ar stevijos su migdolais – 1 pipetė

dumplainių-papuošti

Eiga:

  • Agar agarą užpilti 250 ml vandens ir palikti kelias minutes.
  • Suplakite spanguoles su persimonu ir saldikliu, palikti plakimo inde.
  • Paruoškite iš anksto indelius į kuriuos pilstysite žėlė.
  • Puodelyje užkaisti ištirpintą agar agarą. Kai užvirs,intensyviai maišyti šluotele ir virti 10sek. Po to greitai supilti į plaktuvą ir išplakti tik 5 sek. Tuoj pat pilstyti žėlė į indelius ar tortinę, papuošti kapotais riešutais ar dumplainiais.

Skanių desertų Jums linki

subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė