Kai užklumpa nesibaigiantys pavasario darbai sodyboje, pasidžiaugiu, kad yra produktai, iš kurių vertingus pietus ar vakarienę galima pasigaminti per 9-11 minučių ir prikirsti iki soties,be kąsnių skaičiavimo. Tai – be gliuteno sojos (tinka ir kiti sveiki) makaronai, šaldytos, pačių užaugintos šparaginės pupelės ir dar kelios daržovės. Svarbiausia-susiplanuoti! Užkaiskite puodą makaronams, kol užvirs vanduo, nusiskuskite morkas, nulupkite svogūną ir pasiruoškite papriką. Po to suberkite ekologiškus sojos makaronus į vandenį ir, kai užvirs, tuoj pat išjunkite. Uždenkite ir jie “subręs”, kol troškinsite daržoves. Svarbiausia jų nepervirti, nes bus ištižę.

Beliks tik nukošti ir pagardinti aliejumi, druska, česnakais.

Daržovėms imkite platų troškintuvą su dangčiu, kad greičiau sušiltų visi jų sluoksniai. Ištirpinkite sviestą ghee su prieskoniais. Kol jis tirpsta, supjaustykite svogūną, suberiate. Po to keliauja griežinėliais supjaustytos morkos ir pasmulkintos šparaginės pupelės. Pagardinu ir praturtinu patiekalą miso pasta ir šliūkšteliu vandens, kad sumažėtų temperatūra, atsirastų skysčio. Tuoj pat uždenkite. Kol daržovės kaista, susipjaustykite raudoną papriką ir suberkite, bet nemaišykite, nes morkos ir svogūnai kietesni, todėl jiems reikia daugiau kaitros. Paprika juk gali būti valgoma žalia, todėl jai užtenka 2-3 minučių kaitros.

Kol visos daržovės po dangčiu kaista, susikapokite žalumynus, susipjaustykite sūrį. Po teisingo darbo virtuvėje, šeima ir jūs po 12 minučių sėsite prie stalo.

3 porcijoms reikės:

1 didelis svogūnas, kubeliais

3 morkos, griežinėliais

300 g šparaginių pupelių, 2-3 cm gabaliukais

1 raudona paprika- stambesniais kubeliais

12 š ghee sviesto

2 arbat.š miso pastos-fermentuotos sojos pupelės (rasite prekybos centre prie rytietiškų produktų)

Prieskoniai: 1 arbat.š ciberžolės, 1/2 arbat.š druskos, lauro lapas, 2 arbat. š. miso pastos,  3-4 skiltelės česnako, šviežių petražolių, svogūno laiškų

1 pakelis sojos makaronų

50-60 g ožkos ar avies pieno brandinto sūrio – pagardui

EIGA:

1. Daržoves patroškinti ant ghee sviesto su prieskoniais 8-12 minučių. Kad netrauktų prie dugno, įpilkite 150ml vandens. Druskos kol kas nedėkite, nes miso pasta sūri ir suteiks nuostabaus skonio. Gaminkite ant nedidelės kaitros.

Ji ilgai negenda, todėl galite gardinti troškinius, sriubas, padažus.

2. Makaronus virti trumpiau nei nurodyta ant pakuotės, nes jie turi būti “aldente”.

3. Pabarstykite viską šviežiais žalumynais, palaistykite makaronus padažu nuo daržovių, alyvuogių aliejumi ir kapotais česnakais.

Primenu, kad daržovės turi likti spalvotos, traškios ir lėkštėje užimti tvirtas pozicijas!!!

Paprastai, bet sveikai gaminti jums linki

subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė