Žiemą mane visada gelbsti du dalykai: spintelėje visada esantys greitai negendantys produktai ir šaldytos uogos šaldiklyje. Turint lęšių, kruopų ar sveikų makaronų, su trintais konservuyotais pomidorais ir raugintais kopūstais jau išsisuksi nuo bereikalingo ėjimo į parduotuvę. O turint šaldiklyje visokių uogų, visada pavaišinsi netikėtai užėjusį svečią.

Šį kartą spintelėje radau likujtį agar agaro- veganiško želatino iš jūrų dumblių, o uogos pasislėpė po puriu baltu varškės ir jogurto patalu. Po 5 minučių galima jau vaišinti svečią ar patiems gardžiuotis sveiku desertu.

6 porcijos:

370 g natūralaus riebaus jogurto

470 g 9 proc. varškės ( renkuosi ekologišką)

50 g Sukrin + (tinka diabetu sergantiems ar metantiems svorį)   arba  agavų/klevų sirupo

200 g kokosų pieno (galima keisti kitokiu riešutų pienu)

100 g vandens

2 nubraukti arbat.š agar – agaro standiklio

1 mango arba/ir šaldytų/šviežių šilauogių, braškių,aviečių, juodųjų serbentų…

 

 

 

 

 

EIGA:

  1. Paruošti taures ar kitus indelius į ką pilstysite žėlė. Įdėkite ant dugno uogų, pasiruoškite vaisių ar uogų papuošimui, nes žėlė sting akimirksniu.
  2. Jogurtą, varškę ir saldiklį sudėti į plakiklį ir suplakti apie minutę iki vientisos masės be grūdelių. Palikti inde.
  3. Į nedidelį puodelį supilti kokoso pieną, vandenį, suberti agar agarą ir išmaišyti. Puodelį užkaisti ant nedidelės ugnies ir maišant kaitinti kol užvirs. Pavirti 10-15 sekundžių ir tuoj pat supilti prie varškės masės į plakiklį. Suplakti 10 sekundžių ir supilstyti į paruoštas su uogomis taures ar kitus indelius. Viršų tuoj pat puošti mango gabaliukais ar uogomis, nes po minutės jau bus viskas sustingę. Šaldytų uogų atšildyti nebūtina, jos atšils pamažu ir sustingdins masę.

Kitas labai panašus variantas, tik su karamelės prieskoniu – tortukas šventei:

Reikės 25 cm apvalios atsisegančios formos arba gilesnio dubens.

Formą ar dubenį patepti sviestu ir iškloti maistine plėvele-taip geriau prilips plėvelė.

Pačią plėvelę patepti skystu kokoso aliejumi ir pabarstyti kokoso drožlėmis (aš naudojau 1 šviežią kokosą ir jį susimaliau). Padėti formą į šaldytuvą, kol paruošite torto masę.

Ingredientai varškės masei:

500 g varškės

375 g natūralaus jogurto

1 persimonas (330g)

5 mandarinai

100 g datulių- išmirkyti 20minučių arba naudoti šviežias

75 g Sukrin gold sirup

Visa tai suplakti blenderiu iki purios masės be grūdelių ir palikti plakiklyje, kol išvirs agar agaras su kokoso pienu.

“Šlapi ingredientai”:

200 g vandens

2 arbat.š agara agaro – išmaišyti šaltame vandenyje

1 skardinė kokoso pieno

2 š (90 g) kokoso aliejaus

Viską užvirti ir suplakti su varškės mase.

Išpilti į formą, įmaikšyti uogų. Tinka ir šaldytos uogos.

Puošti mango skiltelėmis, šviežio kokoso drožlėmis

Panašų receptą darėme Maisto banko “krepšelių” gavėjams.

https://www.youtube.com/watch?v=wsLLyea5Cgs&fbclid=IwAR3OhqYwblxh_k2M-cPN9XsVCgGaNur5VIVcmMVxbQqa_-RfV2EGHvGOWwE

 

Skanaus,

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė