Naminė duona- tai šeimos skalsa. Daug kas gal ir pamiršo šį senovinį žodį bei jo reikšmę, bet visi girdėjo žodžius: ” Kasdieninės duonos duok mums šiandien…”. Duonos kvapas man asocijuojasi su ramybe, gerumu, taika ir švelnumu. Išsikepkite ir jūs šio gardaus stebuklo.

1 kepalas (12x28cm kepimo forma)

Reikės:

“Šlapi ingredientai”

350 g moliūgo

160 g – 2 vnt. nedideli svogūnai

110g – 1vnt. morka ar kaliaropė

200 g pasukų/vandens/augalinio pieno

1 arbat.š druskos

“Sausi ingredientai”:

200 g pilno grūdo avižų dribsnių ar pilno grūdo avižų miltų

200 g duonos mišinio su skaidulomis   (arba nekepintų grikių miltų/kokosų miltų ar kitokių be gliuteno miltų)

100 g graikinių riešutų

10 g – 1 v.š. balkšvojo gysločio luobelių  (arba 2 v.š. avižų sėlenų+1 arbat.š sodos)

Eiga:  

Įkaitinti orkaitę iki 200C

Į plakiklį sudėti visus “šlapius ingredientus” ir suplakti iki košelės 0,5-1minutę.

Atskirame dubenyje sumaišyti visus “sausus ingrdientus”, po to juos įmaišyti į daržovių košelę.

Paruošti formą: patepti riebaluotais sviestu pirštais duonos kepimo formą, iškloti kepimo popieriumi. Juo ištrinti visą formą ir apversti riebia puse į viršų. Galima pabarstyti sezamo sėklomis.

Sukrėsti duonos tešlą į formą (ji pakalnkamai tvirtos konsistencijos, nuo šaukšto drimba sunkiai). Išlyginti paviršių vandeniu sušlapinta silikonine mentele. Galima pabarstyti kmynais ar kitomis sėklomis.

Kepti apie valandą 190C be oro pūtimo, kol gražiai pakils ir apkeps. Iš karto ištraukti su popieriumi ir vėsinti ant grotelių, užklojus rankšluostėliu.