Receptas iš LRT laidos “Klkauskite daktaro”.

Laidos viešnios etnologės, televizijos bei radijo laidų vedėjos Zitos Kelmickaitės pasakojimas apie spanguoles ir daugiau R. Šilenskienės receptų – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Spanguolių patiekalai nuo 36 minutės:

https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/42/240696/spanguoles-itin-naudingos-organizmui-taciau-tinka-ne-visiems#wowzaplaystart=48000&wowzaplayduration=2900000

Pyragas su spanguolėmis ir nebūtinai Kalėdoms. Jei tik turite šaldiklyje ar šaldytuve šių nuostabių uogų, pasigaminkite!

Reikės apvalios 25cm atsisegančiais kraštais formos. Ją patepti 1 arbat. š. sviestu, iškloti popieriumi ir pabarstyti  sumaltais riešutais.

„Sausi“ ingredientai:

100 g lazdyno riešutų  –  sumalti

100 g saulėgrąžų         -sumalti

150-200 g pilno grūdo avižų miltų

1 šaukšto atsparios  krakmolingos FiberFin– dėl purumo

1 arbat š. cinamono

Sumaišyti visus sausus ingredientus atskirame dubenyje

„Šlapi“ ingredientai:

1 nedidelis eko apelsinas- perpjauti pusiau

400 g (4vnt) obuolių ar kriaušių- skiltelėmis

100 g natūralaus jogurto 10 proc.riebumo sumaišyti su 1 a.š. sodos

4 L dydžio (180g) kiaušinių

Papildomai įmaišyti į tešlą:

džiovintų slyvų/spanguolių/razinų.

EIGA:

Sudėti į plakiklį visus šlapius ingredientus ir suplakti 40-50sek. dideliu greičiu iki košelės. Palikti plakiklyje.

Suberti sausą mišinį ir dar kartą perplakti.

Įmaišyti supjaustytas džiovintas slyvas (apie saujelę) arba džiovintas spanguoles/razinas

Gautą tešlą supilti į paruoštą formą, išlyginti. Paviršių pabarstyti likusiais riešutais, galima dar įspausti šviežių ar šaldytų spanguolių.

 Kepti 50min./180C be oro pūtimo. Ištraukus iš orkaitės, dar šiltą pyragą galima apšlakstyti 3-2š. klevų sirupu ar skystu medumi arba SUKRIN GOLD saldikliu. Papuošti savo nuožiūra. Pjaustyti tik atvėsintą.

Vitaminingų desertų Jūsų stalui linki

subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė