Prisikviečiau Naujų metų sutikimui svečių, bet visiems pareiškiau, kad duonos nebus… :”jei norite, atsivežkite savo, nes per šventes nėra ko duonos kimšt:)”…

Pasakiau, o pati nubėgau į virtuvę kepti, nes pamislinau, kad kitą rytą prie silkės tai mano svečiai trauks iš krepšio savo duoną, o man bus gėda…

Baigėsi tuo, kad užtrukau 20 minučių ir namai kvepėjo namine skalsia duonele. Pusryčiams kukliai vieni svečiai išsitraukė savo duonelę, kuri liko pas mane:), o mano likusią nesuvalgytą duoną svečiai pasidalino ir išsivežė namo kaip skaniausias lauktuves. Taigi, nebūtina dovanų dėti pyragus… Nebrangus kepaliukas naminės duonelės gali būti didžiausias gardėsis.

Tai štai kaip gimsta receptai.

Duona iš spintelės rezervų:

“Miltai su priedais”:

300 g avižų grūdų

1 arbat.š. kmynų

70 g moliūgų sėklų

1 šaukštas (20g) jūros druskos

žiupsnis jūros kopūstų

———————————————–

1/2 pakelio (120g) duonos mišinio su moliūgų sėklomis arba 150g pilno grūdo avižų drisbsnių

45 g avižų sėlenų

2 šaukštai (10g) Psyllium husk luobelių arba maltų sėmenų

1 arbat.š sodos

“Šlapi ingredientai”:

2 dideli prinokę bananai (220 g be žievės)

300 ml vandens ar augalinio pieno

Kepimo formai 28cm :

1 šaukštas ghee sviesto, kepimo popieriaus ir 2-3 šaukštai saulėgrąžų sėklų

EIGA:

  1. Kokybišku X peiliais mikseriu sumalkite avižas, druską, kmynus ir jūros kopūstus. Išpilkite į didesnį dubenį.
  2. Suberkite likusisus birius ingredientus: sodą, husk luobeles, sėlens. Išmaišykite.
  3. Mikseryje suplakite bananą su vandeniu ir supilkite į miltus. Viską išmaišyti.
  4. Įkaitinti orkaitę, duonos kepimo formą patepti minkštu sviestu, “išmozoti” sviestą kepimo poieriumi ir apversti sviestuota puse į viršų-taip prie sviesto prilips sėklos.
  5. Sukrėsti pabrinkusią tešlą (ji bus minkšto sviesto konsistencijos, sunkiai išsikratys iš dubens). Geriausia dirbti siliokonine mentele, vis pašlapinus vandenyje. Išlyginti paviršių, vėl pabarstyti sėklomis.
  6. Kepti 50min./190C be oro pūtimo ir dar 10minučių su oro pūtimu. Stebėti, kad duona gražiai pakiltų ir apskrustų, bet nesudegtų.
  7. Ištraukti iš orkaitės, su popieriumi iškelti iš formos ir atvėsinti ant grotelių. Laikyti suvyniotą į drobę ar liną.

Pajausti namuose kepamos duonos kvapą jums linki

subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė