Košė su topinambų salotomis

Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį – inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. O kasdienis inulino turinčių maisto produktų vartojimas padeda žmonėms, ypač sergantiems 1-o tipo diabetu, nes leidžia būti mažiau priklausomiems nuo insulino, natūraliai palaiko angliavandenių apykaitą organizme.
• Topinambų gumbuose gausiausia kalio (150–650mg K), nors teigiama kad daugiau mažiau yra beveik visa Mendelejevo lentelė – geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio, seleno ir t.t.

Vienintelis jų minusas- nepatogu valyti dėl netaisyklingos jų formos, bet riešutų skonis ir nauda atperka viską.

Juos auginu aptvoryje, kasu po truputį visą žiemą, kai tik būna neužšąlusi žemė. Jei nerandate topinambų ar ne sezonas, juos galite salotose pakeisti baltu Daikono ridiku ar pastarnoko šaknimi.

 

Grikiai su bolivine balanda ir bulvinės saulėgrąžos salotomis. 2 porcijos

Lygiomis dalimis imti rudų kynvos sėklų ir grikių 100ml+100ml. Šutinti ant mažos kaitros 15min. pagardinti 1 š sėmenų aliejaus, drusk ir 1/2 citrinos sultimis.

Salotoms:

2 lapai pekino kopūsto, supjaustyti smulkiai

1/2 jaunos cukinijos, šiaudeliais, Saladmaster 2

2 morkos, sutarkuoti plonais šiaudeliais , Saladmaster 1

12 natūralių juodųjų alyvuogių, pasmulkinti ar suplėšyti

3-4 topinambų gumbai, sutarkuoti smulkiais šiaudeliais, Saladmaster 1

Pagardinti:

2 š Soler Romeo balzaminis actas

1 š sezamo pastos

2 š alyvuogių aliejaus

druskos, pipirų pagal skonį

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *