Visi žino, kad geriausias pasirinkimas pusryčiams košė… Bet mažai kas verda SORŲ košę! Ji tikrai tinka ne tik paukščiukams. Žmonės turintys problemų su inkstais ar kraujospūdžių, turėtų kuo dažniau pusryčiams rinktis gardžią sorų koše.

Inkstų akmenų atsiradimą gali sukelti netinkama ar monotoniška mityba, blogas vanduo, tam tikri vaistai, vitaminų A ir D trūkumas ir kiti veiksniai. Soros turi savybę pašalinti smėlį iš inkstų. Taigi, su amžiumi ir norint būti liekniems-tai puikus pasirinkimas. Soras išgarsino ir kardiologai. Šiose kruopose yra magnio ir kalio — svarbiausių mikroelementų, kurių dažnai trūksta mūsų širdžiai. Todėl valgant tokius pusryčius, dar ir rūpinatės savo širdimi. Soros garsėja vitaminais A ir E, kurių kitose kruopose arba labai mažai, arba visai nėra. Šie vitaminai vadinami antioksidantais, apsaugančiais ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio.  Nors kai kas sako, kad soros netinka lieknėjant, tai netiesa… Bet kokia košė turi daug kalorijų ir nemažą GI. Svarbu kaip ją gaminsite ir su kuo valgysite. Pasigaminkite sveikai ir gardžiai!

2 porcijos -1 variantas

120 g ekologiškų sorų kruopų, gerai nuplauti po tekančiu vandeniu

40 g pilno grūdo avižų dribsnių

2 š kokoso drožlių

1 š sviesto

5-6 šaukštai uogų (mėlynių su avietėmis ir pan.)

Žiupsnis druskos

1/2 granato vaisiaus sėklyčių

550ml vandens

1 arbat.š medaus (vaikams ar saldumynų mėgėjams, bet nebūtina)

EIGA:

  1. Nuplautas soras suberti į verdantį vandenį, sumažinti ugnį ir virti 18min uždengus puodą. Išjungti.
  2. Suberti avižų dribsnius, kokoso drožles ir žiupsnį druskos, išmaišyti ir uždengti puodą. Palikti 5-7minutėms išbrinkti dribsniams.
  3. Įmaišyti į košę sviestą ir patiekti su uogomis. Pabarstyti granato sėklomis. Jei reikia, dar vos skystu vasariniu medumi. Mano lėkštėje variantas pirmas: soros su avižiniais dribsniais ir atšilusios šaldytos avietės ir mėlynės.

2 porcijos -2 variantas

Soros su baltos spalvos bolivine balanda (kynva) imama lygiomis dalimis. Išmirkoma iš vakaro. Ryte naujame vandenyje verdama 10 minučių ir dar 10 minučių paliekama išbrinkti. Valgyti su uogomis.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Daugiau receptų rasite mano knygoje:

Knyga